Mercedes-Benz

Održavanje cesta

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Uvjerljiva misija. Tijekom cijele godine.

Zimske usluge, košnja, posao održavanja, čišćenja, transport, manipuliranje teretom ili zbrinjavanje otpada. Zahtjevi lokalnih vlasti i javnih službi raznovrsniji su nego ikad prije. Zahvaljujući Mercedes-Benz vozilima, moći ćete se suočiti s najtežim izazovima.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Zimske usluge.

Unimog ima sve za operacije čišćenja i posipavanja: moguće je ugodno raditi u kabini s panoramskim prozorima pri vanjskim temperaturama i do minus 30°C. Sama kabina napravljena je od izolacijskih kompozitnih vlakana i ima programibilni pomoćni grijač, grijanje sjedala i grijani vjetrobran. Sušilo na bazi zagrijanog zraka, funkcija predgrijavanja bloka motora i snažniji alternator također pomažu da to bude moguće. Stalni pogon na sve kotače, blokade diferencijala prednje i stražnje osovine, disk kočnice na sva 4 kotača, ABS sustav i pojedinačne gume su za sigurnost bitne značajke koje zajedno osiguravaju optimalno prianjanje i punu kontrolu na skliskim površinama. Unaprijed podesivi EQR (Electronic Quick Reverse) sustav za sinkronizirano brzo prebacivanje između stupnjeva za vožnju naprijed i nazad olakšava posao koji zahtijeva česte promjene smjera. Unimog Winter paket zaokružen je moćnim tvornički ugrađenim mehaničkim i hidrauličkim priključcima za ugradnju dodataka kao što su ralica za snijeg ili raspršivač snijega u kombinaciji s velikom nosivošću za nadogradnje sustava za posipanje/raspršivanje.

Vrlo terenski sposoban Unimog U 4023/U 5023 u svojoj izvedbi za javni sektor kombinira raznovrsnost uporabe sa specifičnim prednostima vozila sa superiornim terenskim sposobnostima. Osim maksimalne dubine prolaska kroz vodu od 1,2 m, ove značajke uključuju automatski sustav za kontrolu tlaka u gumama i veliku nosivost. Model U 5023 ima dozvoljenu bruto masu vozila od 14,5 tona. Opremljen dvokružnom hidraulikom i kontrolnim modulom, rotirajućim reflektorom i prednjom pločom za ugradnju, U 5023 je time prikladan ne samo u slučaju nužde nego se također može cijele godine intenzivno koristiti za javne radove. Vrlo terenski sposoban Unimog time se isplaćuje kao učinkovito, ekološki prihvatljivo transportno i radno vozilo za lokalne vlasti gradova u područjima gdje postoji visoki rizik od poplava.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Košnja i zgrtanje.

Košnja nasipa i rubova cesta, zgrtanje zelenih površina ili podrezivanje dna kanala: bez obzira na različite zahtjeve – Unimog transporter može uvijek biti opremljen prikladnom kombinacijom kosilice.

Na primjer, posao možete obaviti s naprijed ili sa strane postavljenom kosilicom kao operaciju za jednog čovjeka. Uz VarioPilot® prijenosni sustav upravljanja, stup upravljača se može pomaknuti s lijeva na desno uz pomoć ručke. To vam u svakom trenutku osigurava najbolji mogući pregled vožnje i operacija. Ili možete odabrati dvije naprijed ugrađene kosilice kojima može upravljati jedna ili dvije osobe. Uz trodijelni sustav za košnju, u jednoj vožnji možete obavljati čak do tri radne operacije.

Osim toga, opcijski EasyDrive (sinergijski sustav pogona) omogućuje spontano prebacivanje – čak i u pokretu – između ručnog pogona (do 90 km/h) i hidrostatičkog, odnosno linearnog pogona (od 0 do 50 km/h). Postoje i drugi detalji o vozilu Unimog koji još više olakšavaju vaš posao: npr. ostakljena vrata pune dužine koja osiguravaju optimalni pogled na područje košnje te zakretno sjedalo sa zračnim ovjesom za udoban rad s vanjskim dodacima.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Posao održavanja.

Čak i u danima bez snijega, Unimog se može koristiti za razne zadatke održavanja cesta. Uporabom rezača grana/živice, Unimog može rezati grane u blizini ceste, podrezivati grmlje i drveće te čistiti previše zarasle staze i putove. Još jedna prednost: nakon podrezivanja grana, te čišćenja, odrezani materijal može se odmah odvesti s Unimogom. Ili na licu mjesta možete obraditi podrezani materijal sa strojem za usitnjavanje koji se pokreće prednjom ili stražnjom PTO osovinom. 

Unimog jednostavno može raditi više: ako nema snijega, to ne znači da Unimog može uzeti pauzu. Od pranja reflektirajućih stupića, barijera i prometnih znakova do održavanja rubnika, cesta i staza. S Unimogom možete obavljati najraznolikije poslove.

Unimog transportira materijale, ljudstvo i opremu brzo i sigurno – čak i kada to postane teško, izvan asfaltiranih cesta. Trebate sigurnosni kavez, podiznu radnu platformu, kran ili vinč? Unimog može sve to.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Brisanje i čišćenje.

Mercedes-Benz Unimog brzo vraća sjaj vrlo zaprljanih kolnika, prometnih znakova, zaštitnih barijera, reflektirajućih stupića, tunela i bukobrana. Sa svojom snažnom prednjom PTO osovinom ili hidrauličnim sustavom može provoditi cijeli niz modernih zadataka čišćenja pod visokim pritiskom. Na njegovoj platformi može se nositi spremnik vode velikog volumena te se može ugraditi stroj za brisanje. To Unimog čini posebno raznovrsnom radnom jedinicom.

Zahvaljujući agilnosti i kompaktnosti idealan je za posao u javnom sektoru u gradskim središtima s uskim ulicama i prolazima.

Od čišćenja gradske tržnice s rukom za pranje pod visokim pritiskom ili čišćenja blata s malih gradilišta uporabom prednjeg elementa za čišćenje, do zalijevanja biljaka s teleskopskom rukom ili ispiranja kanalizacije: sa svojim jednostavnim sustavom za brzu zamjenu dodataka, Unimog radi učinkovito i održava niske troškove vašeg voznog parka.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Transport, utovar i podizanje.

Bilo da se koristi kao snažno industrijsko vlačno vozilo ili kao mobilna radionica, kao laboratorijsko vozilo ili kompaktni kamion s kranom: Mercedes-Benz Unimog idealna je kombinacija radnog stroja i transportnog vozila. Unatoč njegovim kompaktnim dimenzijama, moguća je ukupna bruto masa do 40 tona.

Unimog i u transportnim zadacima pokazuje veliku fleksibilnost: lako se može opremiti kao utovarno vozilo, kao vučno vozilo može vući prikolicu, zahvaljujući mogućnosti prednjeg utovara može utovariti druga vozila i jednako lako se može opremiti kranom. Uz opcijski radijski daljinski upravljač vozač također može lako njime upravljati jednom rukom. Radna kožara ili platforma predstavljaju najbolje preduvjete i za specijalne zahtjeve.

U isto vrijeme Unimog osigurava visoku razinu udobnosti i sigurnosti vožnje. U velikom dijelu zahvaljujući njegovom ABS sustavu – koji se može deaktivirati – i automatskoj, na opterećenje osjetljivoj kontroli kočnica (ALB).

Brz na cesti, dinamičan izvan nje i lako upravljiv na poslu.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Zbrinjavanje.

Mercedes-Benz Econic već u standardnoj izvedbi ima mnoge značajke, potrebne za intenzivni posao zbrinjavanja otpada. Samo jedan korak za siguran ulazak/izlazak u/iz kabine, ravna podnica u kabini, veliki prozori za izvrsnu vidljivost i prostrana kabina s mjestom za do četiri putnika. Prema unutra sklopiva vrata na strani suprotnoj od prometa predstavljaju veliki plus za sigurnost – kao što to predstavlja opcijski sustav kamera za 360-stupanjsku sveobuhvatnu vidljivost.

Njegove manevarske sposobnosti i izvanredno dobro upravljanje vrlo su korisni kada treba proći uskim gradskim ulicama ili mjestima gdje automobili parkirani u dva reda sprečavaju promet ulicom.

Pogotovo u gradskim središtima, 7,7-litarski motor na prirodni plin predstavlja posebno isplativu opciju: može razviti snagu do 22 kW i okretni moment do 1200 Nm. U isto vrijeme Econic NGT je čišći i tiši od usporedivih turbo dizelskih motora – i to sve čini bez SCR katalizatora, filtra čestica ili AdBlue aditiva.

Zahvaljujući Allison automatskom mjenjaču, Econic je uvijek ugodan za vožnju, čak i u stani-kreni prometu u gradskim središtima koji je normalno naporan. Alternativno je za odabrane izvedbe dostupan Mercedesov PowerShift 3 automatski mjenjač.