Mercedes-Benz

Aerodrom

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Čvrsto na tlu. Za mirni let.

Osnovni preduvjet za glatki let je prisutnost pouzdanih pomagača na tlu. Upravo tu se ističu Mercedes-Benz specijalni kamioni i nude bitne usluge. U cijelom svijetu, cijele godine i u svim vremenskim uvjetima.

Kao vozilo s visinom ulaska, Econic preuzima logističke zadatke poput cateringa za zrakoplove i opskrbu putnika drugim materijalima. Ili se koristi kao cisterna za gorivo zrakoplova.

Za sigurne poletno-sletne staze i infrastrukturu Unimog nudi razna područja primjene. Od čišćenja poletno-sletnih staza do zimskih usluga s ralicama za snijeg, puhalima snijega ili kao specijalna jedinca za brisanje/raspršivanje. Od čišćenja prometnih znakova i zaštitnih barijera, čišćenja pristupnih putova i stajanki zrakoplova do košnje između poletno-sletnih staza.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Zimske usluge.

Uklanjanje snijega u zračnim lukama predstavlja poseban izazov. Snijeg se mora ukloniti s poletno-sletnih staza, stajanki i svih područja oko terminala – brzo i temeljito. Zahvaljujući svojoj kompaktnoj konstrukciji, Unimog je savršeno prikladan za rad u uskim lokacijama. Unatoč tome u mogućnosti je čistiti velikom širinom, uz veliko poprečno preklapanje linije kretanja. Njegov kratki međuosovinski razmak daje mu ekstremno visoke manevarske sposobnosti.

Osim radne hidraulike za pomicanje ralice za snijeg, koja se ugrađuje u tvornici, tu je također i snažni hidraulični sustav za vuču opreme s dva otvorena kruga i kapacitetom isporuke do 125 l/min pri tlaku od 280 bara. Opcijski je dostupan paket za hladne klime te uključuje pomoćni sustav grijanja, predgrijavanje motora, grijani vjetrobran, grijanje sjedala i snažnije akumulatore.

Čišćenje nanosa i zapuha snijega s ruba poletno-sletnih staza zahtijeva više od standardnih tehnika čišćenja. Ovdje je potreban Unimog s rotirajućim dodacima kao što je puhalo-raspršivač snijega, s kapacitetom čišćenja od 2000 t/h i mogućnosti odbacivanja snijeg do udaljenosti od 60 m ili na utovar snijega na kamion. Puhalo-raspršivač snijega pokretan je Unimogovom prednjom pogonskom osovinom koja se može ugraditi u tvornici i ima snagu do 160 kW. Zahvaljujući EasyDrive hidrostatskom pogonu, radna brzina može se linearno namještati od 0 do 50 km/h, ovisno o zahtjevima rada s puhalom-raspršivačem snijega. U bilo kojem trenutku dostupno je prebacivanje s potpuno hidrostatskog pogona na učinkoviti Drive režim vožnje.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Čišćenje.

Zbog svojeg multifunkcijskog koncepta transportnog vozila Unimog također nudi najbolje preduvjete za provođenje različitih zadataka čišćenja. Kao stroj za čišćenje s volumenom do 5 kubičnih metara ili sa četkom za pranje tunela ili podzemnih ruta ili stroj za čišćenje poletno-sletnih staza, rubnih dijelova ili sa stalnim magnetom za skupljanje metalnih predmeta, bilo s visoko-tlačnom opremom za čišćenje radnih površina od grubih naslaga ili s priključnim modulom za uklanjanje ostataka oznaka na cestama zračne luke, Unimog osigurava čistoću i sigurnost velikih površina. Jednostavna i brza promjena dodataka Unimogu omogućuje da u kratkom razdoblju bude spreman za sljedeći zadatak te jamči visoki stupanj iskorištenja svojih mogućnosti.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Održavanje zelenih površina.

Veliki dio ukupne površine neke zračne luke često zauzimaju zelene površine koje treba redovito kositi. U blizini poletno-sletnih staza i stajanki potrebno je ukloniti pokošeni materijal kako bi se spriječilo da bilje budu usisane u turbine motora zrakoplova. Prema tome dostupne su različite kombinacije opreme za košnju za Unimog modele za uporabu u zračnim lukama, na primjer, prednje ugrađena kosilica s usisavanjem pokošenog materijala i spremnikom za skupljanje, ili vučena kosilica sa širokim pokrivanjem. Ova oprema može se pokretati prednjom ili stražnjom mehaničkom PTO osovinom ili Unimogovom električnom hidraulikom.

Mercedes-Benz Special Trucks - područja primjene

Cisterne i catering vozila.

Konzistentno niska konstrukcija modela Econic čini ga pravim odabirom za aerodromske stajanke. Već u standardnoj izvedbi, kabina modela Econic stane ispod skoro svakog zrakoplova, što ga čini idealnim za brzu i nekompliciranu opskrbu kabine hranom i pićima ili za brzo dolijevanje goriva bez kompliciranog manevriranja. Uz uporabu kao opskrbno vozilo, kamioni sa škarastim liftom mogu se također koristiti kao medicinski lift za osobe u invalidskim kolicima ili pacijente na nosilima.

Radnici zrakoplovne luke mogu iskoristiti ugodan i siguran koncept niskog ulaska, što uključuje panoramski vjetrobran koji osigurava izvrstan pogled na dinamične aktivnosti aerodromske stajanke. Pogled je još bolji uz pomoć opcijskog sustava kamera za mrtvi kut, za 360-stupanjsku sveobuhvatnu vidljivost.

Econic skuplja bodove i sa svojim štedljivim, snažnim, čistim motorima, čija snaga se ugodno prenosi na aerodromsku stajanku, preko Allison automatskog mjenjača.