Mercedes-Benz

Isporučen 500. Mercedes-Benz Actros SLT

Tegljač kao što je Mercedes-Benz Actros SLT koristi se za prijevoz izuzetno velikih i teških komponenti ili cijelih strojeva. Petstoti Mercedes-Benz SLT, temeljen na aktualnom Actrosu, isporučen je njemačkoj tvrtki TSB - Transportnoj službi Beitinger u Gundelfingenu.

Izvršni direktor TSB-a Edwin Beitinger izjavio je na primopredaji: "U više od 30 godina od kada se bavimo prijevozom teškog tereta, na prvom mjestu naših kvalitativnih zahtjeva stoji apsolutna fleksibilnost. Za tegljače s četiri osovine se stoga oslanjamo na Actros SLT koji ispunjava sve naše uvjete postavljene na tegljač." Kod isporučenog jubilarnog tegljača se radi o Actrosu 4163 LS SLT sa najsnažnijim Mercedes-Benzovim kamionskim motorom OM 473 R6, zapremine 15,6 litara. Posjeduje snagu od 625 KS (460 kW), s okretnim momentom od 3000 Nm, a da bi teret od 250 tona postao pokretan tu je mjenjač G 280 opremljen turbo retarder spojkom (TRK). Od izvanredne važnosti u prijevozu teških tereta je motorna kočnica s dekompresijom, čija snaga doseže i do 646 KS (475 kW). Snaga kočenja s TRK-om (primarni retarder) doseže 980 KS (720 kW)

Teški prijevoz obično znači vožnja noću, odmor danju. U tu svrhu je 500. SLT optimalno opremljen s L-kabinom GigaSpace s ravnim podom. Na krovu SLT-a ugrađen je fotonaponski sustav koji kompenzira trenutnu potrošnju električne energije pojedinih potrošača, na primjer klimatizacijskog sustava u vrijeme mirovanja, bez potrebe za radom motora. Time se ostvaruje ušteda goriva i smanjuje opterećenje na okoliš.

Mercedes-Benzov teški tegljač je iznimno robustan i predstavlja visoku tehnologiju. U fokusu ponude SLT-a su, kao i vozila dotičnog kupca, verzije s četiri osovine. U ovoj konfiguraciji tehnički dopuštena ukupna masa vozila dostiže gotovo 44 tone dok je ukupna dopuštena masa 250 tona. SLT ima tri stražnje osovine koje uključuju upravljačku vodeću osovinu i dvije pogonske osovine. Prednja osovina, uvijek s čeličnim ovjesom, dostupna je s nosivosti od 8 tona ili 9 tona. Upravljiva osovina sa zračnim ovjesom posjeduje nosivost do 8 tona i elektrohidraulično je upravljiva. Dvije stražnje osovine Actros SLT-a imaju nosivost od 13,4 tone i standardno su opremljene zračnim ovjesom poznatim iz Actrosa. U stražnjem rashladnom tornju je smještena robusna tehnologija posebna za teške terete: Sustav kombinira hlađenje motora i turbo retarder spojke unutar jednog vodenog rashladnog kruga. U SLT-u sustav hlađenja nadopunjuje dodatni hladnjak vode zajedno s hidraulički pogonjenim ventilatorom. To povećava performanse hlađenja, a time i performanse SLT-a. Obrnuto tome, zahvaljujući zajedničkom krugu, hladnjak motora se koristi pri kočenju.                      

U Actrosu SLT, komponente pristižu s jednog izvora i savršeno su međusobno usklađene: motor, mjenjač i osovine nose zvijezdu. Osnovno vozilo Actros SLT-a proizvedeno je u tvornici kamiona u Wörthu kao troosovinac. U CTT-u (Custom Tailored Trucks), u tvornici Molsheim u Francuskoj, ugrađuju se komponente specifične za SLT kao što su vodeća osovina, stražnji rashladni toranj ili ojačanja šasije. Svaki SLT konfiguriran je zajedno s kupcem, prodavateljem i tehničkim odjelom u Wörthu, točno za kupčeve transportne zadatke.

Saznajte više