Mercedes-Benz

Unimog za najveću sigurnost županije

U istarsku županiju je isporučeno pet vozila Mercedes-Benz Unimog U 5000 (off roader) s Zieglerovom nadogradnjom - dva vozila u Pulu te po jedno u Medulin, Poreč i Rovinj. Kako su ovi gradovi vrlo gusto posjećene turističke destinacije, županija želi biti što bolje pripremljena za borbu protiv mogućih vatrenih stihija ili za najzahtjevnije logističke zadatke. Sa snažnim i kompaktnim Unimozima vatrogasne postrojbe pružat će sigurnost stalnim stanovnicima i gostima za vrijeme njihovog boravka, na obali i u unutrašnjosti Istre.

Unimog U 5000 (euro 5) je teško terensko vozilo iz ponude Mercedes-Benz Special Trucks s obujmom motora 5,1 litara, 220 konjskih snaga i mjenjačem s 8 brzina naprijed, 6 brzina unatrag te automatiziranim modom vožnje. Snažna motorna kočnica, inače vrlo bitna za prijevoz vode u teško prohodnim i brdovitim predjelima, odlično se kombinira s terenskim gumama koje su prilagođene za vožnju cestom i izvan nje. Širina vozila iznosi 2300 mm i vrlo je bitna za rad na uskim, neprohodnim terenima dok istovremeno portalne osovine nude veliki razmak od tla. Uz to, U 5000 ima iznimno velike ulazno-izlazne kutove prednjeg i stražnjeg dijela vozila što mu daje najbolju terensku sposobnost, no da ne bi pošlo po zlu ugrađena je i zaštita kardana od loma. Vozačka kabina nudi mjesta za vozača i dva putnika, a nadogradnja je izrađena kod domaćeg proizvođača Ziegler u Zagrebu.

Vatrogascima u istarskoj županiji potrebna su vozila koja najviše odgovaraju tamošnjoj geografskoj konfiguraciji u kojoj prevladavaju brda, šume i kamenjar. Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benzova vozila ponudio je Unimog, jedinstven tip vozila u kamionskom svijetu, a na sebe je preuzeo i zadaću stručnog educiranja vatrogasnih postrojbi o pravilnom korištenju vozila.

Saznajte više