Mercedes-Benz

Unimog korišten za prijevoz humanitarne pomoći žrtvama potresa u Hrvatskoj.

Pomagači u potrebi: Unimog U 4000 iz Unimog-Cluba Gaggenau tijekom prijevoza robe za pomoć u Petrinju

Kada se između Božića i Nove godine na području Petrinje zatresla zemlja, ubrzo je u pomoć stigao i Mercedes-Benz Unimog. "Moramo pomoći" bila je prva reakcija Renéa Dusseldorpa, generalnog direktora tvrtki Merex i Mertec i potpredsjednika Unimog kluba Gaggenau, na izvješća o katastrofi. Izrečeno, učinjeno! Nekoliko dana kasnije René Dusseldorp i kopilot Greg Köhler već su krenuli s Unimogom U 4000 i prikolicom iz vlasništva kluba. Tovarni prostor bio je prepun pokrivača, odjeće, dječje hrane, radijatora, poljskih kreveta i lijekova.

Promjenom vozača je ruta od Gaggenaua do Petrinje, duga 900 kilometara odvožena bez većih prekida. Kompozicija Unimoga s prikolicom duga četrnaest metara i teška 11 tona, s najvećom brzinom od 89 km/h ubrzo se našla usred urušenih zgrada i uništenih cesta.

Već prethodno je Markus Hrkac, čija obitelj i prijatelji žive u Petrinji, zajedno sa svojim prijateljem Andréom Dusseldorpom, sinom Renéa Dusseldorpa dostavio humanitarnu pomoć u regiju potresa sa Mercedes-Benz Sprinterom i Vitom. Njihova svjedočanstva pomogla su u pripremi i provedbi misije pomoći koja se morala odvijati pod strogim ograničenjima pandemije Covida-19. "Bez cijepljenja i testiranja na koronu smo za iskrcaj i podjelu donirane opreme u Petrinji i okolnim selima te za napuštanje Hrvatske imali rok od 78 sati", prisjeća se René Dusseldorp. U 15-satnoj vožnji se tim za pomoć vratio u Gaggenau. Misija pomoći Unimog uspješno je završena nakon dva naporna dana i prijeđenih 1800 kilometara, a izgubljeni san je nadoknađen.

Unimog-Club Gaggenau e.V. je međunarodna udruga Unimog i MBtrac prijatelja s trenutno preko 7400 članova u 42 države.

75 godina Unimoga – prvi Unimog prototip izgrađen je 1946.


 

Unimog U 4000 iz Unimog-Club-a Gaggenau donosi pomoć žrtvama potresa na području katastrofe u petrinjskoj regiji. Fotografija prikazuje Renéa Dusseldorpa (lijevo) i Grega Köhlera (desno) ispred potpuno spakirane Unimogove kompozicije duljine 14 metara.