Mercedes-Benz

Unimog i Zetros izglasani su „terenskim vozilom godine 2022.“ od strane ljubitelja off-roada

Čitatelji OFF ROAD magazina izglasali su Unimog i Zetros pobjednicima u dotičnim kategorijama za "Terensko vozilo godine 2022.". Pokazatelj je to da su tradicionalni modeli Mercedes-Benz Special Trucksa prvi izbor čitatelja za upotrebu u radu, kao i u privatne svrhe.

Ove godine je gotovo 40.000 čitatelja podijelilo svoje glasove na 167 vozila. Unimog je 18. put zaredom proglašen pobjednikom u kategoriji Specijalnih vozila s 43,9% glasova dok su u kategoriji Putna vozila čitatelji dodijelili prvo mjesto Mercedes-Benz Zetrosu. Dr Ralf Forcher, voditelj Mercedes-Benz Special Trucks, veselio se u ime svih svojih kolega: "Ova nas nagrada čini posebno ponosnima i pokretačka je snaga za budućnost."

Unimog: sedam desetljeća razvoja se isplati

Terensko sposoban Unimog posjeduje portalne osovine i torzijsku fleksibilnost. U kombinaciji s dodatno uključivim pogonom na sva četiri kotača te uzdužnim blokadama i blokadama diferencijala na obje osovine posjeduje potrebnu trakciju i kontrolu, čak i na teškom terenu. Uz to, tlak u gumama je moguće podesiti tijekom vožnje pritiskom na gumb kroz načine rada "cesta", "loša cesta" i "pijesak".

Mogući su i prijelazi preko rijeka zbog gaza do 1,2 metra. S najvećom dopuštenom nosivosti od 7,49 do 14,5 tona, Unimog je kao šasija prikladan za brojne nadogradnje što ga čini idealnim za pouzdanu radnu uporabu, kao terenski kamper ili kao ekspedicijsko vozilo.

Zetros: dovodi putnike do njihovog odredišta na bilo kojem terenu i bez obilaznica

U izboru čitatelja je Zetros sudjelovao u izvedbi luksuznog kampera. Vozač i putnici mogu se standardno osloniti na stalni pogon na sve kotače i blokade diferencijala na svim osovinama. U kombinaciji s velikim prilaznim kutom i snažnom, dvostupanjskom razvodnom kutijom ovo robusno vozilo omogućuje kretanje po gotovo svim terenima.

Položaj sjedenja iza prednje osovine osigurava relativno udobnu vožnju čak i na ekstremnim terenima kroz šumu, pustinju ili planine. Sa Zetros kamperom putnici mogu stići bez obilaska do mjesta koja su inače dostupna samo nekolicini ljudi