Mercedes-Benz

Unimog – multifunkcionalni nosač strojeva

1000 slamki trave jednim zahvatom

Opseg korisničkih zahtjeva koje Unimog uzima u obzir prilično je širok. Fleksibilnost i učinkovitost koje Unimog dokazuje na terenu temelje se na njegovoj velikoj pokretljivosti i na kompatibilnosti s vodećim domaćim i međunarodnim proizvođačima alata s kojima Mercedes-Benz Unimog zajedno razvija i priagođava alate potrebama korisnika. Upravo zahvaljujući tom velikom „know-howu“ nastao je sustav čija je produktivnost dovedena do savršenstva. Posebna pozornost posvećena je tome da, uza sve mogućnosti kojima raspolaže, Unimog zadrži svoju kompaktnost dimenzija zbog čega je upotrebljiv gotovo svugdje, pa i pri košnji trave uz rub ceste. Ovaj nosač alata, kako je izvorno i nazvan, vrlo je kompatibilan s Mulagovom prednjom i stražnjom kosilicom s kojima se postiže maksimalna učinkovitost košnje.

Prednja kombinirana kosilica MKM 700

Kombinacija prednje kosilice i kosilice za košnju bankina čini kompaktnu jedinicu za košnju. U ovoj konfiguraciji, dva pojasa trave mogu biti pokošena u jednom radnom ciklusu sa samo jednim operaterom. Zahvaljujući integriranom bočnom pomaku, MKM 700 omogućava učinkovito zaobilaženje prepreka, poput drveća ili manjih prepreka kao što su prometni znakovi. S obje kosilice moguće je jednostavno i ergonomsko upravljanje zahvaljujući savršenoj interakciji elektroničkih upravljačkih komponenti – čak i na najzahtjevnijim terenima.

Stražnja kranska kosilica MHU 800

Dodavanjem teleskopske ili paralelogramske kranske ruke povećava se broj mogućnosti korištenja MHU 800. Kombinacija MHU 800 kranske kosilice s kosilicom za košnju bankina ili s prednjom kosilicom vrlo je učinkovita za košnju veće travnate površine u jednom prolazu. MHU 800 je brzo spremna za rad, bez ikakvih pripremnih radova, jer glava za košnju ostaje orijentirana jednako i u radnom i u transportnom položaju. Bočni pomak kranske ruke omogućuje dodatnu fleksibilnost prilikom nailaska na prepreke zahvaljujući optimiziranoj geometriji kranske ruke koja omogućuje prelaz iznad prepreka visine do 3.0 m.

Kabina Unimoga se može pohvaliti bezvremenskim stilom i izrađena je od laganog materijala od kompozitnih vlakana. Unutar kabine sve glavne komande grupirane su na središnjoj konzoli. Po želji se svi modeli od U200 do U500 mogu isporučiti s prijenosnim sustavom upravljanja Vario-Pilot, koji omogućuje prenošenje stupa upravljača, instrumenata i pedala s jedne strane kabine na drugu u nekoliko trenutaka te hidrostatskim pogonom što olakšava rad u vrlo niskim brzinama. Unimoge U200 do U500 pokreću četverocilindrični i šestocilindrični motori serije 900 snage od 140 kW (190 KS) do 220 kW (300 KS). Unimog je opremljen mjenjačima sa do 8 brzine brzina unaprijed i 6 brzina za kretnju unazad te ima stalni pogon na sva četiri kotača sa prednjom i stražnjom blokadom diferencijala koji se mogu zaključati. Opcijski sustav kontrole tlaka u gumama može se koristiti za smanjenje ili povećanje tlaka zraka u gumama. Kao pomoć pri transportu i vuči teških tereta, Unimog se može opremiti spojkom pretvarača momenta što se već duže vrijeme koristi za prijevoz posjetitelja NP Plitvice. Kako bi lako radio s različitim alatima vozilo je opremljeno i snažnom hidraulikom s protokom do 120 lit/min te prednjom montažnom pločom za instalaciju tih alata. Kao multifunkcionalno vozilo, Unimog može raditi na poslovima koji se razlikuju po sezoni (zimska služba, košnja, četkanje prije asfaltiranja, prijevoz manjih strojeva, pranje tunela i znakova i dr.) ali i u različitim segmentima rada pa tako ima primjenu u vatrogastvu, vojsci, građevini, elektro sektoru, šumarstvu, vodoprivredi te poljoprivredi. Opcija fleksibilne izmjene radnih strojeva u skladu sa sezonom osigurava visoku iskorištenost kapaciteta i ekonomičnu upotrebu nosača.

Saznajte više