Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Actros sam plaća gorivo

Mercedes-Benz Trucks i Shell razvijaju digitalne procese plaćanja goriva koji omogućuju da se kamion identificira na benzinskoj postaji, aktivira priključak za punjenje te samostalno obavi plaćanje

Mercedes-Benz Trucks kontinuirano digitalizira svoja vozila. Tijekom ispitivanja u praksi Mercedes-Benz Actros je po prvi put uspio automatski platiti gorivo na Shell-ovim benzinskim crpkama u Stuttgartu. Stručnjaci iz Mercedes-Benz Trucks i Shell-a ugradili su u sustav kamiona novi prototip digitalnog ID-a (digitalne identifikacije) u kombinaciji s prototipom digitalne kartice za gorivo. ID kamiona djeluje kao ugrađena osobna iskaznica kojom kamion samostalno potpisuje novčane transakcije. Programsko sučelje Shell SmartPay API omogućuje prijenos podataka, a time i plaćanje na Shell-ovim benzinskim crpkama s digitalnom karticom za gorivo putem računalnog sustava kamiona. U testovima su korištena serijska vozila s malim softverskim proširenjem koje omogućuje autorizaciju i plaćanje.

Još jedna središnja tehnološka osnova za ova testiranja je Truck Wallet (kamionski novčanik) odnosno središnji korisnički program za sve aplikacije koje pristupaju Truck ID-u. Među tim aplikacijama je i digitalna kartica za gorivo koju su zajednički razvili Mercedes-Benz Trucks i Shell, a putem koje je provjerena autentičnost kamiona te se provodila autorizacija internetskog plaćanja u središnjem sustavu benzinskih crpki. Nakon što je kamion identificiran kao siguran, Shell SmartPay API je obavio transakciju. Glavni dio sigurnosnih provjera temeljio se na usporedbi GPS podataka kamiona s lokacijama benzinskih postaja što je preduvjet za aktiviranje priključka za punjenje.

Do sada su prijevozničke tvrtke svojim vozačima davale plastične kartice za gorivo koje mogu koristiti za plaćanje na odabranim benzinskim postajama, a iznos se teretio s računa tvrtke. Digitalna kartica za gorivo integrirana u vozilo olakšala bi svakodnevni rad vozača kamiona na nekoliko načina. Primjerice, nakon punjenja goriva više ne bi morali ići na blagajnu. S druge strane, prijevozničke tvrtke profitirale bi od znatno smanjenih administrativnih troškova i sigurnijih procesa ako više ne bi trebale izdavati i prikupljati plastične kartice. Uz to, digitalna kartica za gorivo otežala bi raširenu kartičnu prijevaru. Prema procjenama stručnjaka, godišnja šteta nanesena transportnoj industriji kroz prijevare s karticama s gorivom na teškim kamionima može doseći milijune.

Dr. Helge Königs, voditelj projekta Truck-ID & Truck Wallet u tvrtki Daimler Trucks: „Jako smo zadovoljni što smo najnovijim testovima ušli u novu fazu našeg projekta Truck-ID i Truck Wallet. U realnim uvjetima smo pokazali da kamioni mogu elektronički komunicirati sa sustavom benzinskih crpki i izravno odobravati platne transakcije autorizacijom relevantnih podataka. Cilj nam je uspostaviti Truck Wallet i ID kamiona kao osnovu za širok raspon digitalnih ponuda koje se odnose na interakcije između kamiona i okoline ", nastavio je Königs.

U praksi će to funkcionirati tako da upravitelj voznog parka iz sjedišta prijevozničke tvrtke dodijeli kamionu digitalnu karticu za gorivo pomoću korisničkog sučelja Truck Wallet. Postavljanjem kartice za gorivo u Truck Wallet on također povezuje ID vozila s ovom karticom. Taj se postupak odvija putem interneta, tako da upravitelj voznog parka u svakom trenutku ima pristup Truck Walletima svih kamiona.

Aplikacija za navigaciju spojena na Truck Wallet tada obavještava vozača kamiona o najbližoj benzinskoj pumpi čim to bude potrebno. Nakon što je vozač potvrdio benzinsku crpku u sustavu i stigao na njenu lokaciju, aplikacija traži broj odabranog priključka za punjenje.

Čim je vozač natočio gorivo i uklonio mlaznicu, Shell-ov sustav prenosi količinu goriva koja se dodaje u Truck Wallet, zajedno s brojem priključka za punjenje i cijenom goriva. Truck Wallet vraća podatak o razini napunjenosti spremnika (kako se gorivo ne bi točilo npr. u kanister).

Ako su svi podaci podudaraju, vozač prima signal za pokretanje vozila putem navigacijskog sustava i može odmah nastaviti vožnju. Istodobno, a prijevoznička tvrtka prima informacije račun putem Truck Walleta.