Mercedes-Benz

Početak proizvodnje eActrosa pogonjen na baterijsku struju.

Koncem lipnja predstavljeni eActros sada je po prvi put sišao s proizvodne trake u Wörthu. Središte serijske proizvodnje eActrosa je novi Future Truck Center, proizvodna hala u zgradi 75, koja je službeno puštena u rad s početkom proizvodnje ovog modela. U budućnosti će se ovdje odvijati i elektrifikacija daljnjih CO2-neutralnih Mercedesovih kamiona. Planirano je da serijska proizvodnja eEconica, razvijen za komunalne službe, počne u drugoj polovici 2022. dok je baterijski električni eActros LongHaul za transport na velike udaljenosti planiran za serijsku proizvodnju u 2024.

"Današnji početak serijske proizvodnje eActrosa čvrst je dokaz da ozbiljno mislimo s prijevozom bez emisija", kazala je Karin Rådström, članica Uprave Daimler Truck AG, odgovorna za Mercedes-Benz Trucks. Prije nego eActros stigne u Future Truck Center poradi elektrifikacije, on se fleksibilno predmontira na postojećoj montažnoj traci zajedno s kamionima s konvencionalnim pogonom. U osnovi, konstrukciju različitih tipova vozila treba integrirati što je više moguće, a osnovnu strukturu vozila treba graditi na jednoj liniji, bez obzira je li ugrađen konvencionalni motor s unutarnjim izgaranjem ili električni pogonski sklop. Potom eActros odlazi u Future Truck Center gdje se elektrificira. U posljednjih nekoliko mjeseci tamo su izvršene intenzivne pripreme za nove proizvodne procese koje uključuju i izgradnju nove montažne trake. Korak po korak se ovdje izrađuje eActros, a osim visokonaponskih baterija tu se ugrađuju i druge visokonaponske komponente, uključujući jedinicu za punjenje. Ona tvori sučelje između baterije i  stanice za punjenje. U Future Truck Centru se, nakon što su sve komponente instalirane, cijeli sustav stavlja u funkciju. Kamion je tad spreman za vožnju, no potom se ponovno integrira u redovni proizvodni proces radi završne obrade i isporuke.

Tehnološko srce eActrosa je pogonska jedinica s dva integrirana elektromotora i dvostupanjskim mjenjačem. Dva motora pružaju dojmljivu udobnost i visoku dinamiku vožnje, dok tihi električni pogon bez emisija omogućuje i noćnu dostavu odnosno ulazak u gradska središta gdje je vožnja dizelskim motorom zabranjena. Svoju energiju eActros crpi iz tri ili četiri baterijskih paketa te, ovisno o verziji, može postići domet do 400 kilometara [1]. Proces punjenja baterija je brz i jednostavan, moguće je spajanje na punjače do 160 kW, a baterijski sklop od tri paketa može se napuniti od 20 do 80 posto za svega sat vremena. U distribucijskom transportu i svakodnevnoj uporabi to je velika prednost.

Novi proizvodni procesi postavili su zahtjeve na kvalifikaciju i daljnji razvoj radne snage. Počevši od 2018. godine, više od 2.500 zaposlenika u centru za obuku u Wörthu steklo je dodatne kvalifikacije za rukovanje visokonaponskim vozilima i komponentama i time neophodne vještine za montažu kamiona na električni pogon.

eActros je početak, slijede daljnji modeli. Sredinom srpnja uprava tvrtke i radničko vijeće dogovorili su se o budućem paketu koji uključuje održivu serijsku proizvodnju kamiona s baterijama ili vodikovim člancima. Daljnji razvoj i osposobljavanje radne snage unutar ove transformacije uključuje i daljnje širenje digitalizacije na lokaciji. Daimler Truck je očito privržen lokaciji u Wörthu, koja će dugoročno igrati važnu ulogu u tvrtki s ciljem transformacije prema CO2-neutralnom transportu. Odlukom o proizvodnji kamiona s nultom emisijom u Wörthu, tvrtka osigurava dugoročno korištenje kapaciteta postrojenja i stabilno zaposlenje u pogonu.

Osim proizvoda, cijela lokacija Wörth, uključujući i proizvodnju, od 2022. postati će CO2-neutralna, baš kao i sve ostale tvornice Daimler kamiona u Europi. To je, između ostalog, omogućeno jedinstvenim konceptom zelene električne energije u Daimleru. Kupnja električne energije bez CO2 iz obnovljivih izvora energije čini osnovu za CO2-neutralnu proizvodnju. Od 2022. mjesto će dobivati električnu energiju iz vjetro i solarnih parkova, kao i iz hidroelektrana. Na putu prema zelenoj tvornici, tvornica Mercedes-Benz u Wörthu također bi trebala dugoročno raditi bez CO2, postupnom izgradnjom potpuno obnovljivog energetskog sustava u sljedećih nekoliko godina. U budućnosti će jedan centralni apsorpcijski rashladni sustav zamijeniti stotine decentraliziranih klimatizacijskih jedinica na lokaciji, pri čemu će se postojeća toplina koristiti za klimatizaciju umjesto električne energije. Postojeće zgrade i njihova infrastruktura također se potpuno obnavljaju u smislu energetske učinkovitosti, a u proizvodnji se koriste nove, klimatski prihvatljivije tehnologije, poput procesa tzv. "Eko Paint" u lakirnici.

U prvom koraku, serijski model eActros dostupan je u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ostala tržišta će brzo uslijediti.

[1] Doseg je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući 4 baterije nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu bez prikolice na vanjskoj temperaturi od 20°C.

[2] Na temelju interno određenih empirijskih vrijednosti u optimalnim uvjetima, npr. pri temperaturi okoline od 20 °C.