Mercedes-Benz

Slim Fit

Kažu da u Hrvatskom Zagorju ima svega što čini pravu bajku – šuma, dvoraca, tajanstvenih priča, vinograda i naravno, vinskih puteva. Odvoz otpada uskim putevima do nedavno nije spadalo u bajkovitu priču.

Upravo su davno izgrađene i uske ceste te sporedne uličice, koje pri projektiranju često nisu bile predviđene za gušći promet otežavale odvoz otpada. Stoga je krapinski KRAKOM tražio okretno komunalno vozilo, istovremeno snažno i s dovoljnom zapreminom komunalne nadogradnje. Izabrani novi Mercedes-Benz Atego 1324 L  - širok svega 2.30 m slovi kao najuže vozilo u klasi čemu pridonose i gume 10 R 22,5 maksimalno reducirajući širinu.

Trag kotača dopušta visoku prohodnost jer na temelju prijašnjih iskustava svaki širi trag pogonskih kotača ponekad proklizava izvan rubova asfalta. Ovakve gume i lagano podižu vozilo stvarajući veći razmak od tla, važan za vožnju po komunalnoj deponiji ili za ranžiranje iza posljednje ruralne kuće.

Posebnost vozila je i komunalni 8+2 mjenjač preuzet iz većeg Mercedes-Benz Arocsa dok izvod snage stiže iz motora, omogućujući nesmetani rad nadogradnje neovisno o pogonu vozila. Kamion pokreće šest cilindrični motor snage 238 KS, a najjača u klasi vozila je dekompresijska kočnica snage 300 kW koja smanjuje zaustavni put i time ukupne troškove održavanja vozila.

Atego je opremljen S-kabinom, a za komforan smještaj vozača i dva operatera služe tri u potpunosti odvojena sjedala, sva s bočnim osloncima. Nadogradnja je TEHNIX Ekomunal 10, zapremnine 10 m3.

Uz svaki isporučeni Mercedes-Benzov kamion obavlja se i trening vozača od strane certificiranog trenera koji ima za cilj ukazati vozaču sve specifičnosti vozila na način da se istim upravlja maksimalno sigurno i učinkovito.

Ali, trening se ne prolazi samo zbog ekonomskog aspekta nego i zbog sigurnosnog. Bitna pomoć vozaču je i „VIRTUALNI TRENER“ vožnje, odnosno FleetBoard EcoSupport, sustav koji u realnom vremenu šalje obavijesti i povratne informacije vozaču u odnosu na njegov stil vožnje, a sve u svrhu optimalnog eko-učinkovitog korištenja vozila.

Promet je skoro svugdje postao gušći čemu se valja prilagoditi. U današnje vrijeme nužno je gledati dovoljno unaprijed, a ponekad ostati što uži.

Saznajte više