Mercedes-Benz

Rekordna potražnja za sustavom pomoći pri skretanju u Mercedesovim kamionima

Kretati se teškim kamionom po gradu, na djelomično uskim cestama i prolaziti kroz nepregledna raskrižja velik je izazov i za mnoge profesionalne vozače. Posebno se to odnosi na skretanja ulijevo ili udesno. U takvim situacijama Sustav pomoći pri skretanju, kojeg je razvio Mercedes-Benz Trucks, može upozoriti vozača kamiona na biciklistu, vozača e-romobila ili pješaka kroz više stupanjski proces vizualnih i akustičnih signala unutar područja praćenja radara na suvozačevoj strani. Ovaj sustav pomoći je od 2016. godine potpuno integriran u arhitekturu vozila, a dostupan je kao dodatna oprema za mnoge modele serija Actros, Arocs ili Econic. Od 2019. godine postoji mogućnost naknadnog ugrađivanja u brojne modele ovih serija, ukoliko su proizvedeni od 2017. nadalje.

"Vrlo smo zadovoljni time što sve više kupaca ima povjerenje u Mercedesov sustav pomoći pri skretanju i za svoje vozače naručuje ovaj važan sigurnosni sustav", kaže Andreas von Wallfeld, voditelj marketinga, prodaje i usluga u Mercedes-Benz Trucksu. "Već godinama primjećujemo pozitivan trend na većini europskih tržišta. U 2020. godini je najveća potražnja zabilježena u Njemačkoj i Švicarskoj, gdje je oko 85% Actrosa, za koje je sustav dostupan, naručeno sa sustavom pomoći pri skretanju", nastavlja Wallfeld.

Od lipnja 2021., je u Mercedesovim kamionima dostupan Active Sideguard Assist (ASGA), još jedan sigurnosni sustav koji u okolnostima može spasiti život. Kao prvi proizvođač Mercedes-Benz nudi takozvani aktivni sustav pomoći pri skretanju, koji ne samo da upozorava vozača na biciklistu, e-romobil ili pješaka na suvozačevoj strani, u stanju mirovanja ili u pokretu, već može pokrenuti i automatsko kočenje do potpunog mirovanja vozila ako vozač ne reagira na zvukove upozorenja.