Mercedes-Benz

Prvi serijski proizvedeni Mercedes-Benz eActros isporučen je DB Schenkeru

Prvi potpuno električni eActros iz serijske proizvodnje sada je u rukama kupca. Karin Rådström, izvršna direktorica Mercedes-Benz Trucksa, predala je eActros 300 za distribucijski transport teških tereta pružatelju logističkih usluga DB Schenkeru. Vozilo su preuzeli Cyrille Bonjean, izvršni potpredsjednik i voditelji kopnenog transporta za Europu u DB Schenkeru i Wolfgang Janda, izvršni potpredsjednik i voditelj upravljanja mrežom i linijskim transportom. DB Schenker će eActros koristiti za transport paletnih pošiljki na području Leipziga. U tu svrhu, električni kamion je konfiguriran kao dvoosovinsko vozilo sa SPIER-ovom aerodinamičnom furgon-nadogradnjom, dopuštene ukupne mase od 19 tona. Vozilo je s montažne trake u Wörthu sišlo prema planu prošle godine i sada je, nakon odobrenja financiranja, predano kupcu. Tvrtka DB Schenker, čija flota broji više od 30.000 vozila već je unaprijed stekla veliko iskustvo s prototipom eActrosa kao dijelom "inovacijske flote eActros", no, za tvrtku niti to nije prva upotreba električnog kamiona. DB Schenker već koristi više od 40 FUSO eCantera u praktičnoj upotrebi u 11 europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Finsku, Italiju i Španjolsku.

Domet do 400 kilometara

Baterije eActrosa sastoje se prema želji od paketa s tri (eActros 300) ili četiri baterije (eActros 400), svaka sa instaliranim kapacitetom od 112 kWh[1] i korisnim kapacitetom od oko 97 kWh[2]. S paketom sa četiri baterije, eActros 400 ima domet do 400 kilometara[3]. Tehnološko srce električnog kamiona je pogonska jedinica, električna kruta osovina s dva integrirana elektromotora i dvobrzinskim mjenjačem. Dva motora hlađena tekućinom generiraju kontinuiranu snagu od 330 kW i vršnu snagu od 400 kW. Osim toga, uz anticipirajući stil vožnje, električna energija se može povratiti rekuperacijom. Energija dobivena tijekom kočenja vraća se u baterije eActrosa i tada je ponovno dostupna za pogon. eActros se može puniti sa do 160 kW. Na standardnoj stanici za brzo punjenje istosmjernom strujom od 400 A tri baterije trebaju nešto više od sat vremena kako bi se napunile od 20 do 80 posto[4].

Prednosti Mercedes-Benzovog baterijsko-električnog kamiona

Dva integrirana elektromotora s visokim stupnjem učinkovitosti nude ravnomjerni razvoj snage s visokim startnim okretnim momentom. Neposredni okretni moment elektromotora, uparen s dvobrzinskim mjenjačem, osigurava snažno ubrzanje, dojmljivu udobnost vožnje i dinamiku vožnje koja vožnju čini opuštenijom i manje stresnom nego u konvencionalnim dizelskim kamionima. Nisko težište također doprinosi boljem skretanju u zavojima. U radu s punim opterećenjem, unutarnja razina buke smanjena za 10 dB, također pridonosi ugodnijoj vožnji što se približno doživljava kao prepolovljenje percipirane glasnoće. Zahvaljujući niskoj razini buke moguće su i noćne dostave. Za razliku od dizel kamiona, također je znatno manje vibracija.

 eActros s aerodinamičnom SPIER nadogradnjom

Furgonska nadogradnja za Mercedes-Benz eActros u DB Schenkeru dolazi iz tvornice SPIER. Radi se o furgonu za prijevoz suhog tereta pod nazivom SPIER Athlete u aeroform dizajnu. Rubni profili bez prelaska i profilne kape sa sofisticiranom aerodinamikom, u kombinaciji s ugrađenim krovnim spojlerom smanjuju koeficijent otpora i time povećavaju doseg cijelog vozila. Nadogradnja kombinira veliku nosivost s velikim transportnim volumenom. Konstrukcija je prilagođena potrebama kupaca, na primjer u pogledu mogućnosti osiguranja tereta.

Poticaj za električne kamione

Serijski proizvedeni eActrosi podržani su od strane njemačkog saveznog ministarstva digitalnih poslova i prometa s ukupno 10,77 milijuna eura u sklopu direktive o promicanju lakih i teških gospodarskih vozila s alternativnim, klimatski prihvatljivim pogonima i pripadajućim spremnikom i infrastrukturom za punjenje (KsNI). Smjernice za financiranje koordinira Nacionalna organizacija za tehnologiju vodika i gorivih ćelija (NOW GmbH), a prijave odobrava Savezni ured za transport robe. Kurt-Christoph von Knobelsdorff, izvršni direktor NOW GmbH: „Financiranje podupire širenje gospodarskih vozila s pogonom koji je prihvatljiv za klimu i na taj način doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova, poboljšanju kvalitete zraka u gradovima i zaštiti od buke. Jako sam zadovoljan što glavni logistički igrači ovdje preuzimaju inicijativu i uključuju se u elektrifikaciju teškog teretnog prometa.”

[1] Nazivni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih parametara. To može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.

[2] Sadržaj korisne energije za redoviti rad kamiona s novim baterijama. To se temelji na interno definiranim okvirnim uvjetima i može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.

[3] Raspon je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući s 4 baterije nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu bez prikolice pri vanjskoj temperaturi od 20°C.

[4] Na temelju interno određenih empirijskih vrijednosti u optimalnim uvjetima, uključujući temperaturu okoline od 20°C.[1] Nazivni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih parametara. To može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.