Mercedes-Benz

Predstavljanje novog FUSO Cantera u Japanu

Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC), jedan od vodećih azijskih proizvođača gospodarskih vozila pod okriljem Daimler Trucks Asia predstavio je novi laki kamion Canter. Novi model, koji stiže s redizajniranom kabinom, bit će dostupan putem MFTBC maloprodajnih mjesta diljem Japana od studenog 2020. godine dok u Europu stiže dvije godine kasnije.

Novi Canter je prvi kamion u Japanu koji je serijski opremljen s naprednom sigurnosnom značajkom Active Sideguard Assist®**. Sustav prepoznaje pješake ili druga vozila na lijevoj strani kamiona putem radarskih senzora i upozorava zvučnim signalom ukoliko otkrije bilo kakav rizik od sudara dok vozač upravlja ulijevo ili je uključio lijevi pokazivač smjera. Osim naprednog sustava kočenja u nuždi (AEBS), elektroničkog programa stabilnosti (ESP®) i sustava pomoći pri zadržavanju vozne trake (LDWS) koji je već uključen u prethodni model, ugrađeni Active Sideguard Assist pruži dodatnu sigurnosnu podršku. Sa serijskim Active Sideguard Assistom u novom Canteru svi modeli kamiona dostupni na japanskom tržištu od sada se isporučuju s tim sustavom.

Novi Canter također ima redizajnirano naličje koje kombinira povijesne dizajnerske elemente marke, reflektirajući laki transport i "moderni i čvrsti" koncept. Pomlađena kabina također odražava FUSO-ov dizajn Crnog pojasa, koji je primijetan i na drugim vozilima iz ponude. Elegantne linije kabine integriraju LED prednja svjetla i predstavljaju tehnološki i konceptualni razvoj nakon deset godina.

Osim toga, u novi model je instalirana FUSO telematska platforma Truckonnect®, čiji je cilj podrška operacijama voznog parka i upravljanju vozilima. Truckonnect se na daljinu povezuje s vozilima i prati podatke o lokaciji, učinkovitosti uštede goriva i statusu rada, uključujući upozorenja na sve možebitne tehničke probleme. Informacije iz vozila dijele se u stvarnom vremenu s MFTBC-ovim Centrom za korisničku pomoć (CAC) 24 sata dnevno. U slučajevima kada se otkrije rizik od kvara, putem CAC-a može se pružiti potrebna potpora, uključujući informacije o rokovima pružanja usluga te smjernice za održavanje. Truckonnect je već uveden u FUSO-ove teške i srednje kamione, kao i u potpuno električni eCanter.

Kako bi podržao vozače lakih kamiona koji zahtijevaju jednostavan pristup kabini za gradske isporuke, novi Canter također ima FUSO Easy Access sustav. S ovom novom značajkom vozači mogu zaključati i otključati vozilo jednostavnim pritiskom prekidača na kvaki, sve dok je daljinski ključ u blizini vrata. Udobnost i učinkovitost vozača također je poboljšana prekidačem motora bez ključa.

Tijekom proteklih desetljeća, MFTBC je kontinuirano unapređivao svoj laki kamion kako bi udovoljio potrebema kupaca. Ovaj Canter, sa svojim unaprijeđenim dizajnom, naprednim sigurnosnim značajkama i funkcijama povezivanja, ima za cilj donijeti novu razinu sigurnosti i učinkovitosti na cestu.

*"Active Sideguard Assist®" i "Truckonnect®" registrirani su zaštitni znakovi tvrtke Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation.

**Od rujna 2020. unutar japanskog tržišta. Izvor: Mitsubishi Fuso Podaci o kamionima i autobusnim korporacijama.

ESP® registrirani je zaštitni znak tvrtke Mercedes-Benz Group AG.

Ključne značajke novog Cantera

ASA: Active Sideguard Assist®

ASA je sigurnosni uređaj koji putem radara nadzire mrtvi kut vozača na lijevoj strani vozila. Sustav ASA upozorava vozača sa zvučnim i svijetlosnim upozorenjem kad god otkrije bilo kakve rizike dok vozač upravlja ulijevo ili daje lijevi žmigavac.

AEBS: Napredni sustav kočenja u nuždi

Kroz radar postavljen na prednjem braniku, AEBS detektira vozila i statične pješake te upozorava vozača na mogući sudar ispred vozila. S rastom vjerojatnosti sudara, sustav automatski koči i time pomaže u izbjegavanju sudara i ublažava razinu potencijalnog oštećenja.

ESP®: Program elektroničke stabilnosti

ESP detektira stabilnost vozila putem senzora. Ako otkrije bilo kakav rizik od proklizavanja ili prevrtanja u zavojima, sustav kontrolira snagu motora ili silu kočenja svih kotača čime pomaže u izbjegavanju opasnosti.

LDWS: Sustav pomoći pri zadržavanju vozne trake

Ukoliko vozilo napušta svoju traku bez davanja žmigavca na autocesti, kamera prepoznaje bijelu traku i detektira odstupanje, pozivajući vozača pomoću zvukova upozorenja i obavijestima na Ivis-u* na sigurnu vožnju (multiinteligencijski sustav).

*Ivis je registrirani zaštitni znak tvrtke Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation

Truckonnect®

Usluga Truckonnect® omogućuje korisnicima provjeru informacija o vozilima u stvarnom vremenu kao što su lokacija, ruta ili status vozila. Također omogućuje praćenje sigurnosti vozača u stvarnom vremenu, uz podršku učinkovitosti u pogledu dnevnog poslovanja tako i uštede goriva kroz značajke kao što je digitalni tahograf.                                                                            *Potreban je zaseban ugovor o usluzi za Truckonnect

FUSO Easy Access System

Nesmetan pristup kabini omogućen je putem FUSO Easy Access sustava koji vozačima omogućuje zaključavanje i otključavanje vozila jednostavnim pritiskom dugmeta na kvaki. Sve dok je daljinski ključ u blizini vrata, umetanje ključa je nepotrebno. Motor je također lako pokrenuti jednostavnim uključivanjem prekidača na stupu upravljača.

*Nedavno instaliran na svim modelima kao standardna značajka

Nova LED prednja svjetla

Dostupna su LED prednja svjetla*, LED svjetla za skretanje na vratima  i LED svjetla za maglu**

*Halogena prednja svjetla su također dostupna (opcija)

**Dostupno kao postavka opcije