Mercedes-Benz

Obljetnica proizvodnje u pogonu Mercedes-Benz Gaggenau:

50 godina planetarne osovine

Mercedes-Benzov pogon u Gaggenauu obilježio je krajem listopada još jedan važan događaj u svojoj dugoj povijesti: već 50 godina na ovoj lokaciji s proizvodne trake silaze planetarne osovine.

Thomas Twork, voditelj pogona Mercedes-Benz Gaggenau: „Proizvodimo planetarne osovine u Gaggenauu već pola stoljeća i do sada smo proizveli više od tri milijuna ovih posebnih agregata. Tijekom godina, naš je tim s predanošću i strašću ostao uvjerljiv kada je valjalo isporučiti najbolju kvalitetu "Made in Gaggenau". Vrlo smo ponosni na to i ovoj uspješnici želimo i u budućnosti dodati još poglavlja.”

Planetarne osovine, skraćeno poznate kao AP-osovine ugrađuju se u kamione čije korištenje predstavlja posebne izazove, na primjer na gradilištima. Ovdje se koristi konstrukcija mjenjača sa specijalnim omjerima prijenosa, što znači da se kućište diferencijala može smanjiti i istovremeno povećati udaljenost od tla.

Postoje različite verzije prednjih i stražnjih planetarnih osovina: kao pojedinačna ili tandem osovina za najveća osovinska opterećenja na cesti i izvan nje. U tvrtki Daimler Truck, osovine se ugrađuju u teške Mercedes-Benz kamione kao što su kiperi, betonske miješalice i tegljači, tegljači za specijalne prijevoze - SLT, vatrogasna vozila i vozila za posebne nadogradnje. Poseban oblik je portalna osovina koja nudi još veći razmak od tla i tako omogućuje prelazak većih prepreka. Takva se uglavnom ugrađuje u modele Unimog.

Što se tiče proizvodne količine, od planetarnih osovina za teške kamione se na ovoj lokaciji ipak češće proizvedu mjenjači, ali zbog svoje konstrukcije i opterećenja koje moraju izdržati, impresivan su dokaz visoke kvalitete koja se proizvodi u Gaggenauu. Planetarne osovine proizvode se u tri smjene i zatim se u pogonu Mercedes-Benz u Wörthu ugrađuju u vozila.