Mercedes-Benz

eCitaro G

Novi Mercedes-Benz eCitaro G gradski autobus

Novi model u asortimanu gradske autobusne obitelji Citaro

S električnim eCitaro G proširen je asortiman gradske autobusne obitelji Citaro i stvoren važan korak na putu prema zelenijim i za život vrjednijim gradovima. S ovim novim električnim zglobnim autobusom, Mercedes-Benz nastavlja izgrađivati svoju tehnološku pionirsku ulogu jer će za ovaj autobus biti dostupna nova generacija baterija. Između ostalog, eCitaro je prvi autobus u kategoriji s inovativnim čvrstim baterijama. Oko šest gradova već je poslalo čvrste narudžbe za više od 60 novih buseva eCitaro G, a broj i dalje raste. Prve isporuke prijevozničkim tvrtkama planirane su još u ovoj godini.

Prije dvije godine Daimler Buses je predstavio eCitaro, potpuno električni gradski autobus, koji se serijski proizvodi u Mannheimu i u troznamenkastoj nakladi koristi u mnogim europskim gradovima. Sada, s modelom eCitaro G slijedi prvi potpuno električni zglobni autobus sa zvijezdom, koji ovisno o izvedbi može primiti do 146 putnika.

 Till Oberwörder,
 Voditelj Daimler Buses.

"Stvarno mi je drago što se naš Mercedes-Benz eCitaro vrlo dobro etablirao još pri uvođenju na tržište. To ukazuje na pravi put jer nudimo proizvode koje naše društvo želi i s kojima naši kupci mogu raditi"

eCitaro G debitira s litij-ionskim baterijama u NMC izvedbi

Baterije koje su isprobane i testirane u solo autobusu eCitaro. Već je definirana i sljedeća evolucijska faza jer Mercedes-Benz planira povećati učinkovitost eCitaro G s prelaskom na novu generaciju NMC baterija, s  dodatnim rastom kapaciteta sa 292 kWh na 396 kWh.

Istodobno, eCitaro G otvara novo poglavlje s inovativnim baterijama čvrstog stanja za pohranjivanje energije, a koje će biti opcionalno dostupne. Njihova velika prednost je visoka gustoća energije i posebno dugi vijek trajanja. Kemijski promatrano su to litij-polimerne baterije, no budući da je elektrolit obično tekuć, ovdje je prisutan u čvrstom stanju pa se nazivaju čvrstim baterijama. U njima se ne koriste sirovine kao što su kobalt, nikal ili mangan. Sa svojih sedam baterija, eCitaro G postiže značajan ukupni kapacitet od 441 kWh čime će biti osiguravan raspon za tipičnu urbanu uporabu autobusa. 

Budući da su čvrste baterije vrlo ograničeno predviđene za brzo i među-punjenje, one se koriste za posebne potrebe dok su litij-ionske baterije idealne za brzo punjenje, bilo tijekom pauze u garaži ili na ruti. Zbog toga Mercedes-Benz nudi eCitaro G s obje tehnologije baterija, s kojima se zglobni autobus fleksibilno prilagođava različitim operativnim strategijama prijevozničkih tvrtki.

Uvođenjem eCitaro G Daimler Buses dosljedno nastavlja svoj najavljeni plan za uvođenje e-mobilnosti u gradskim autobusima i ističe svoje inovacijsko i tehnološko vodstvo. Od 2022., raspon modela eCitaro i eCitaro G dodatno će se povećati s gorivom ćelijom kao Range Ekstender. S ovom tehnologijom će među-punjenja i potrebna složena infrastruktura postati suvišni u gotovo svim slučajevima. To znači da ništa ne stoji na putu prema lokalnom javnom prijevozu bez emisija u gradovima.

Saznajte više