Mercedes-Benz

Novi eActros

Kratak pregled najvažnijih značajki

· Do 400 kilometara dosega1, kapacitet baterije oko 420 kWh2

· e-osovina s dva snažna elektromotora za najveću snagu od 400 kW

· Impresivna dinamika vožnje i visoki komfor u vožnji zahvaljujući brzoj reakciji dvostupanjskog mjenjača

· Prilagođena rješenja za punjenje spremna za uporabu zahvaljujući sveobuhvatnoj ponudi savjetovanja i servisa

· Inteligentna digitalna rješenja i aplikacije za još više učinkovitosti i pogodnosti za kupca

· Serijski opremljen iskušanim ključnim inovacijama kao što su MirrorCam i Multimedia-Cockpit Interactive

· Visoka dodana sigurnosna vrijednost zahvaljujući serijskim funkcijama kao što su akustični upozorni sustav vozila, sustav pomoći pri skretanju S1R i sustav pomoći za kočenje u nuždi Active Brake Assist pete generacije

Stuttgart – 30. lipnja 2021. Mercedes-Benz Trucks slavi svjetsku premijeru svog eActrosa na električne baterije za teški distribucijski promet. Prvim električnim serijskim kamionom sa zvijezdom Mercedes-Benz Trucks uvodi novu eru i potvrđuje snažnu predanost cestovnom prijevozu tereta bez lokalnih emisija CO2. Serijski model eActros trebao bi se početi proizvoditi od jeseni 2021. u gradu Wörth am Rhein. Iskustva dobivena 2018. kad je pokrenuta „eActros inovacijska flota” i saznanja iz bliske suradnje s kupcima korištena su prilikom razvoja serijskog modela. Usto su i iskušane funkcije poput kamere MirrorCam i kokpita Multimedia Cockpit Interactive usvojene kao serijska oprema. eActros je sad spreman podržati kupce teretnih vozila Mercedes-Benz na njihovu putu u pružanju usluga prijevoza bez emisija CO2.

Veliki doseg

Baterija serijskog modela eActros dostupna je s tri ili četiri paketa baterija, a svaki ima energetsku vrijednost od otprilike 105 kWh3. Pritom maksimalan kapacitet baterije od 420 kWh2 omogućava doseg od 400 kilometara1. Tehnološko središte električnog teretnog vozila je pogonska jedinica, električna kruta osovina s dva integrirana elektromotora i dvostupanjskim mjenjačem. Oba motora s vodenim hlađenjem generiraju trajnu snagu od 330 kW te najveću snagu od 400 kW. Usto se u anticipativnom načinu vožnje električna energija može regenerirati rekuperacijom. Energija dobivena kočenjem vraća se u baterije eActrosa nakon čega je ponovno na raspolaganju za pogon.

Dojmljive performanse

Dva integrirana elektromotora s visokim stupnjem učinkovitosti osiguravaju ujednačeni razvoj snage s velikim okretnim momentom prilikom kretanja vozila. Osiguravanje izravnog okretnog momenta elektromotora u kombinaciji s dvostupanjskim mjenjačem omogućava snažno ubrzanje, dojmljiv komfor u vožnji i dinamiku vožnje koja u odnosu na konvencionalna teretna vozila s dizelskim motorom omogućava opušteniju vožnju s manje stresa. Nisko težište pomaže boljem držanju u zavojima. Ugodnijoj vožnji potpuno opterećenog kamiona pridonijet će razina buke u unutrašnjosti smanjena za 10 dB – što znači da se glasnoća percipira upola manje nego prije. Zahvaljujući niskoj razini buke moguće su i noćne dostave. Osim toga, u usporedbi s kamionom s dizelskim motorom ima osjetno manje vibracija. eActros moguće je puniti snagom i do 160 kWh: za tri paketa baterija na uobičajenoj punionici za brzo punjenje istosmjernom strujom s nabojnom strujom od 400 A potrebno je nešto više od jednog sata da bi se s 20 napunili na 80 posto4.

Sastavni dio poslovnog ekosustava

Da bi prijevozničkim poduzećima na svakom koraku mogao pružiti podršku prilikom prelaska na e-mobilnost Mercedes-Benz Trucks je eActros integrirao u ekosustav koji sadrži ponude savjetovanja i servisne ponude, kao i digitalna rješenja za visok stupanj korištenja vozila i optimiranje ukupnih troškova. Tako se, na primjer na osnovu postojećih tura utvrđuje što je moguće realističniji i prikladniji profil korištenja električnog kamiona za dotičnog kupca. Sastavni dio takozvanog eConsultinga su, osim elektrifikacije garaže, ovisno o želji kupca, sva pitanja planiranja, primjene i provedbe povezana s infrastrukturom za punjenje te mrežnom vezom – Mercedes-Benz Truck je iz tog razloga sklopio strateško partnerstvo sa sljedećim tvrtkama: Siemens Smart Infrastructure, ENGIE i EVBox Group. Mercedes-Benz Trucks po želji pruža pomoć i pri utvrđivanju mogućih javnih subvencija za infrastrukturu i vozila.

Inteligentna digitalna rješenja

Kokpit Multimedia Cockpit Interactive serijski ugrađen u eActros neprekidno informira vozača o statusu napunjenosti baterija, preostalom dometu te trenutačnoj i prosječnoj potrošnji energije. Upravitelji flota putem Fleetboard Portala mogu koristiti digitalna rješenja za učinkovito upravljanje svojom flotom. Tu će se, među ostalim, dodati individualno razvijeni sustav za upravljanje punjenjem, na primjer za kreiranje profila punjenja te dnevnik vožnje s detaljnim podacima o vremenima vožnje, stajanja i punjenja. Osim toga postoji i alat za mapiranje koji u stvarnom vremenu prikazuje gdje se vozilo upravo nalazi, je li u vožnji ili miruje ili je, pak, upravo u tijeku postupak punjenja i kolika je razina napunjenosti baterije. Osim toga, za eActros je dostupan i Mercedes-Benz Complete, servisni ugovor sa sveobuhvatnim bezbrižnim paketom. U njemu je uvijek sadržana intenzivna korisnička podrška putem ugovora Mercedes-Benz Uptime. Pritom teledijagnostika potpuno automatski neprestano provjerava status mnogih sustava vozila u teretnom vozilu. Povezivanjem potreba za popravkom i održavanjem mogu se smanjiti neplanirani boravci u radionici.

Visoka sigurnost za vozača i druge sudionike u prometu

Brojne funkcije i mehanizmi u eActrosu osiguravaju visok stupanj sigurnosti u prometu za sve sudionike. Tako posebni ublaživači udaraca s aluminijskim profilom mogu zaštititi baterije u slučaju bočnog sudara, senzori integrirani u njima mogu prepoznati nesreću. U tom se slučaju visokonaponska baterija automatski odvaja od ostatka vozila. Osim toga, vozač u bilo kojem trenutku u vozačevoj kabini može ručno aktivirati instalirano isključivanje visokog napona. Da bi eActros bio bolje zamjetljiv pješacima ili biciklistima serijski je opremljen vanjskim akustičnim upozornim sustavom vozila. Za više sigurnosti pri skretanju udesno u eActros je serijski ugrađen i sustav pomoći pri skretanju S1R. Osim toga, serijski ugrađeni sustav pomoći za kočenje u nuždi Active Brake Assist pete generacije s prepoznavanjem pješaka može smanjiti opasnost od frontalnih sudara i sudara uslijed nalijetanja, kao i u gradu te na magistralnim cestama i na autocestama.

1 Doseg je interno izračunat u optimalnim uvjetima, među ostalim s 4 paketa baterija nakon pretkondicioniranja u distribucijskom prometu s djelomičnim opterećenjem bez prikolice pri vanjskoj temperaturi od 20 °C.

2 To približno odgovara energetskom sadržaju instaliranih gotovo novih paketa baterija uključujući sigurnosna ograničenja i ograničenja performansi da bi se održao rad sustava.

3 To približno odgovara energetskom sadržaju gotovo novog paketa baterija uključujući sigurnosna ograničenja i ograničenja performansi da bi se održao rad sustava.

4 Na temelju interno izračunatih iskustvenih vrijednosti u optimalnim uvjetima, među ostalim na temperaturi okoline od 20 °C.