Mercedes-Benz

Novi Actros još uvijek tehnološki prednjači

Godinu i pol nakon premijere novi Actros 5 još uvijek tehnološki prednjači. Štoviše, sa sve većim vremenskim odmakom Actros dodatno potvrđuje svoj tehnološki iskorak u usporedbi s drugim vozilima iz serije za dugolinijski promet. Između više od 60 tehničkih inovacija bilo je i onih koji su utjecali na dizajn tegljača pa zahvaljujući zamijeni konvencionalnih vanjskih ogledala s dinamički dizajniranim MirrorCamom tegljač posjeduje još homogenije proporcije. Prednja svjetla s LED dnevnim svjetlima doprinose progresivnom, prepoznatljivom izgledu i tegljač čine zamjećenijim, no dizajnerski pomaci prije svega su napravljeni za vozača.

Razvoj dizajna interijera odvijao se oko vozača, prema načelu "iznutra prema van". Za proces projektiranja ključno je bilo “korisničko iskustvo” vozača, što je osobito vidljivo na inovativnom Multimedia kokpitu. Dva zaslona, naizgled lebdeća i s iznimno visokom rezolucijom čine instrument ploču i koriste se putem Touch-Control Buttonsa na novo oblikovanom upravljaču. Osim toga, sekundarnim zaslonom moguće je upravljati i putem zaslona osjetljivog na dodir. Prikazi na zaslonima nisu samo funkcionalnog karaktera, već imaju naglasak na emocionalni prikaz, kao i razumljivost operativne strukture te impresioniraju briljantnom grafikom najviše rezolucije.

Koncept korištenja zaslona temelji se na tri razine, s povećanjem gustoće informacija. Na prvoj, najvišoj razini je tzv Homescreen. Samo jednim radnim korakom moguće je dosegnuti glavne aplikacije koje uključuju radio i navigaciju dok je na drugim razinama moguća integracija vanjskih aplikacija. Multimedia kokpit je u novom  Actrosu serijski i dolazi standardno s 10-inčnim primarnim zaslonom, dok je u posebnoj verziji dostupan “interaktivni” multimedia kokpit, veličine od čak dvanaest inča te omogućuje dodatne funkcije. Na primjer, vozač može pojedinačno odabrati tri različita koncepta prikaza. U multimedia kokpitu nalaze se funkcije sustava pomoći, kao što su PPC i Active Drive Assist i moguće ih je optimalno pratiti.

Zasloni velikog formata pozicionirani na A-stupovima preuzimaju funkciju retrovizora i značajno doprinose visoko-modernom izgledu Actrosovog interijera. Zajedno s novim ukrasnim elementima u optici drveta ili aluminija ili čak u optici sjajnog karbona zajedno s nekoliko preostalih analognih prekidača čine unutrašnjost novog admiralskog Mercedes-Benzovog kamiona. Najmoderniji interijer zaokružuje novi koncept unutarnje rasvjete. Dva mjesta za čitanje u toploj bijeloj boji osvjetljavaju cijelu kabinu, dok decentno plavo svjetlo olakšava orijentaciju u mraku. Dostupna je posebna ambijentalna rasvjeta za vožnju koja osvjetljava prostor za stopala, kao i živo svjetlo sa svjetlosnom budilicom za ugodnu atmosferu i maksimalnu udobnost.

"Novi Actros je s dizajnerskog stajališta revolucionaran. Fokus više nije prvenstveno na vanjštini, “na čeliku i željezu” nego se u središte pomakla interakcija između vozača i kamiona. To je na prvi pogled uočljivo u novom interijeru koje je čisto u smislu modernog apsolutno high-tech i digitalno. Izvana, novi Actros postavlja vidljive akcente ne samo s MirrorCam, nego i s LED dnevnim svjetlima".

Gordon Wagener

Glavni direktor dizajna Daimlera AG