Mercedes-Benz

Na visini zadatka!

Unimog dvoputna vozila već desetljećima izvrsno obavljaju radove na gradilištima SHINKANSEN

U razdoblju od 2018. do 2020. ZAGRO Group je u Japan isporučila 73 dvoputna vozila Mercedes-Benz Unimog. Ova flota vozila naručena je u Daimlerovoj tvornici u Wörthu nakon čega su vozila tipa U 423 otišla kod proizvođača karoserija ZAGRO Bahn- und Baumaschinen GmbH, u idilični Bad Rappenau-Grombach, gdje su, u suradnji s partnerskom tvrtkom ZWEIWEG International GmbH & Co. KG opremljena za korištenje na tračnicama.

Japanska tvrtka Japan Railway Construction, Transport and Technology Agency (JRTT) vjerojatno je najveći pojedinačni kupac dvoputnih vozila, dakle, kombinaciji cestovno-željezničkih Unimogova u svijetu. S novonabavljenim U 423 je JRTT modernizirao svoju flotu, s time da je tvrtka već 2001. godine nabavila ukupno 79 Unimog vozila U 1650 / U 1450 / U 1400. Četiri Unimoga U 400 pridodana su 2008. godine, a do 2015. godine puštena su u rad ukupno 83 dvostruka Unimog vozila.

Ukupno 73 najnovijih Unimoga trenutno se koriste u novoj izgradnji željezničkih pruga za brze rute Kyushu Shinkansen i Hokuriku Shinkansen. Za ovu veliku narudžbu su vozila opremljena posebnim sustavom vodilica za tračnice sa zglobnim valjcima (promjer 144 mm) za standardnu širinu od 1435 mm.

JRTT je dobio vozila s ukupno šest specifičnih konfiguracija. Osim ranžirnih, izrađena su i radna vozila s raznim nadograđenim uređajima. Ranžirna vozila su dizajnirana za pojedinačni ili tandemski rad i  opremljena su kočionim sustavom za vagone s 40 osovina, stoga su idealno prikladni za vuču vagona s konstrukcijskim materijalom za kolosijek, uključujući 200 metara duge zavarene tračnice. Ovisno o izvedbi, radna vozila su opremljena sa sandukom, dizalom za dvije osobe, utovarnom ili teškom dizalicom. Teška dizalica postavljena je na troosovinsko bazično vozilo Unimog (6x4).

U ovoj izvedbi, sva Unimog dvoputna vozila su savršeni pomoćnici pri prijevozu građevinskog materijala i teške opreme te izgradnji tračnica. Svim tipovima vozila također se može upravljati s rotirajućeg suvozačevog sjedala kako bi se osigurao dobar pregled čak i pri vožnji unatrag.

Poznate linije vlakova Shinkansen proteže se diljem zemlje, povezujući velike gradove. Rutu karakterizira konstantno velika brzina putovanja na željezničkoj mreži koja je strukturno potpuno odvojena od lokalnog i teretnog prometa.

Posebnost Shinkansen ruta je da nema željezničkih prijelaza. Trasa se u potpunosti sastoji od kilometarskih dionica s tunelima ili vijaduktima. Kao rezultat toga, dvoputni Unimozi nisu mogli jednostavno voziti cestom do pružnog prijelaza kako bi se tamo uobičajeno prebacili na tračnice. Iz tog razloga, kada su novi U 423 započeli svoju misiju, vozila su se najprije pomicala na popriličnoj visini. Dizalica za teška opterećenja je vozila na njihovim posebnim prirubnicama na rubovima kotača podigla do samog gradilišta na pruzi. Tim ZAGRO Grupe zadovoljan je uspješnom realizacijom velike narudžbe i zahvaljuje lokalnom partneru Y-Engineering Company Ltd. za potporu.

I u Hrvatskoj se budi interes za dvoputnim vozilima pa je u planu organizirano predstavljanje takvog tipa vozila.