Mercedes-Benz

Mercedes-Benz ulaže oko 70.000.000 eura za razvoj kamiona

Mercedes-Benz ulaže oko 70.000.000 eura za razvoj kamiona

Oko 50 milijuna eura uloženo je u proširenje razvojnog centra Mercedes-Benzovih kamiona u Wörthu, između ostalog u novu zgradu u kojoj se vrše ispitivanja pojedinih sustava i cjelokupnog vozila. Dodatnih 20 milijuna eura uloženo je u suvremenu testnu stanicu s valjcima za sveobuhvatna „real-time“ ispitivanja kamiona, a koja predstavlja bitnu komponentu Mercedes-Benz Truck testnog kampusa.

Centar za razvoj i ispitivanje (njem. skraćeno EVZ) centar je kompetencije razvojnog procesa Mercedes-Benz kamiona i ima važnu ulogu u razvoju i testiranju umrežene, automatizirane i električne vožnje. U lipnju 2008. je centar planski pozicioniran blizu proizvodnog pogona u Wörthu što omogućuje vrlo blisku suradnju između razvoja i proizvodnje. Kroz objedinjenje pojedinih opsega razvoja u Wörthu ostvareni su značajni učinci sinergije: blizina proizvodnje nudi velike prednosti u nabavi dijelova, logistici ili u suradnji s radionicom za pripremu testnih vozila. EVZ je opremljen i „lošim“ cestama te različitim cestovnim profilima koji predstavljaju ceste svijeta, čime su stvoreni isti uvjeti za ispitna vozila kao u Južnoj Americi, Južnoj Koreji, Africi i, naravno, Europi. Nadalje, u EVZ-u je smještena staza za testiranje funkcionalnosti s kutom nagiba do 490 te uredi, radionice i servisne površine koje sadrže probne pozicije za testiranje kamionskih komponenata. Na ceremonijalnom otvorenju proširenog EVZ-a je prof. dr. Uwe Baake, voditelj razvoja Mercedes-Benz kamiona, predstavio jednu od najsuvremenijih testnih stanica s valjcima za testiranje kamiona u Europi, a s kojom se od nedavno vozila mogu ispitivati sveobuhvatno, održivo i u realnom vremenu. Različite pogonske grupe, od klasičnog dizelskog pogona preko plinskih i hibridnih, pa sve do baterijsko-električnih motora i pogona na gorive ćelije, mogu simulirano testirati u realnim uvjetima vožnje u ciklusu 24/7 te tako razviti do serijske proizvodnje. Testne vožnje odnosno zakonski propisani testni ciklusi od sada su automatizirani i obavljaju se, umjesto na javnim cestama, precizno u testnoj dvorani putem simulirane vožnje. U tu svrhu, kamion je spojen na računalo putem kojeg se upravlja svim funkcijama vozila. Od sad su moguća mnogostruka i složena mjerenja potrošnje goriva koja su se prethodno provodila isključivo na cesti, u usporedivim uvjetima i s još većom točnošću ponavljanja u ispitnoj stanici. Testna stanica posjeduje veliki puhač zraka s protokom jačim od 800.000 m3/h, što odgovara maksimalnoj brzini strujanja zraka od 90 km/h. Cijela prostorija za ispitivanje može biti precizno temperaturno prilagođena u rasponu od -7 do +50 °C kako bi predstavljala ekstremne granične uvjete okoliša. Pri tome tegljač stoji na četiri valjka dijametra 3m. Svaki valjak ima veliki, vodeno hlađeni električni motor snage  600 kW. Ovi električni strojevi omogućuju simulaciju svih uvjeta odnosno otpora koji u realnim okolnostima djeluju na vozilo. To uključuje, na primjer, vožnje po ekstremnim nagibima ili pod punim opterećenjem s maksimalnim opterećenjem ili kočenje tijekom spuštanja. Brzine koje se mogu testirati pokrivaju sve maksimalne brzine dopuštene u Europi na autocestama. S ovakvim načinom ispitivanja Mercedes-Benz Trucks daje značajan doprinos održivom prijevozu.

Mercedes-Benz ulaže oko 70.000.000 eura za razvoj kamiona

Mercedes-Benz Trucks svečano je proslavio svoje ulaganje. Zajedno s gospođom Malu Dreyer, ministricom-predsjednicom pokrajine Falačko-Porajnje, dr. Volkerom Wissingom, ministrom gospodarstva i prometa, su Stefan Buchner, član Upravnog odbora Uprave Daimlera Truck AG i Thomas Zwick, predsjednik radnog vijeća Mercedes-Benz Wörth otvorili prošireni centar za razvoj i ispitivanje, svega godinu i pol nakon započetih radova.

Stefan Buchner: "novi razvojni i testni kapaciteti savršeno nadopunjuju aktivnosti naše proizvodnje kamiona u Wörthu. Objedinjavanjem razvojnih opsega najveća proizvodna lokacija Mercedes-Benz kamiona i nadalje dobiva na važnosti i nudi atraktivne, dugoročno sigurne poslove u južnoj Falačkoj. "

Saznajte više.