Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Trucks i tvrtka Einride potpisali su prvu veliku narudžbu za 120 eActrosa.

Nakon početka proizvodnje baterijsko-električnog eActrosa u listopadu, u tvornici Wörth am Rhein, Mercedes-Benz Trucks već je zaprimio svoju prvu veću narudžbu za 120 vozila. Švedska tehnološka tvrtka za transportnu industriju Einride je vodeći ponuđač digitaliziranog, električnog i autonomnog transporta i svoj će vozni park, koji se sastoji od modela eActros 300 i eActros 400 koristiti kod svojih partnera na ključnim europskim tržištima. Isporuka tih lokalno CO2 neutralnih vozila za tešku distribucijsku započet će sredinom 2022.

Karin Rådström, članica Uprave Daimler Truck Holdinga AG, odgovorna za regije Europa i Latinska Amerika te robnu marku Mercedes-Benz Truck: „S eActrosom, započeli smo novu, električnu eru u cestovnom teretnom prijevozu. Naš cilj je elektrificirati više od polovice naših novih vozila u Europi do 2030. godine. Velika narudžba dokazuje da je eActros pravo vozilo i jača nas na našem putu prema potpunoj dekarbonizaciji transportne industrije."

Domet do 400 kilometara

Baterije eActros sastoje se od tri (eActros 300) ili četiri baterije (eActros 400) od kojih svaki nudi instalirani kapacitet od 112 kWh i korisni kapacitet od oko 97 kWh. S četiri baterije, eActros 400 ima domet do 400 kilometara. Tehnološko srce električnog kamiona je pogonska jedinica, električna kruta osovina s dva integrirana elektromotora i dvobrzinskim mjenjačem. Dva motora hlađena tekućinom generiraju kontinuiranu snagu od 330 kW te kratkoročno snagu od 400 kW. Osim toga, uz predviđajući stil vožnje, električna energija može se povratiti rekuperacijom. Energija dobivena tijekom kočenja vraća se u baterije eActrosa i tad je ponovno dostupna za pogon. eActros se može puniti s do 160 kW: tri baterije trebaju malo više od sat vremena na uobičajenoj DC-stanici od 400 A kako bi se napunile sa 20 na 80 posto.

Prednosti baterijsko-električnog Mercedes-Benz kamiona

Dva integrirana elektromotora visoke učinkovitosti pružaju ravnomjernu isporuku snage s visokim startnim momentom. Neposredni okretni moment kojeg nude dva elektromotora uparena s dvo-brzinskim mjenjačem osigurava snažno ubrzanje, impresivnu udobnost vožnje i dinamiku vožnje koja omogućuje opušteniju vožnju bez stresa u usporedbi s konvencionalnim dizelskim kamionima. Nisko težište također pogoduje poboljšanom skretanju u zavojima. U radu s punim opterećenjem, unutarnja razina buke, koja je smanjena za 10 dB, također pridonosi ugodnijoj vožnji, a to odgovara otprilike polovici percipirane glasnoće. Zahvaljujući niskoj razini buke moguće su i noćne dostave. Za razliku od dizelskog kamiona, vibracija je također znatno manja.

Serijska proizvodnja eActrosa u Mercedes-Benzovom pogonu u Wörth am Rhein

Početkom listopada 2021. prvo serijsko vozilo eActros sišlo je s proizvodne trake u tvornici Wörth am Rhein. Temeljni element serijske proizvodnje eActros je Future Truck Center, koji je službeno pušten u rad s početkom serijske proizvodnje. Prije nego što eActros stigne u Future Truck Center na elektrifikaciju, fleksibilno se proizvodi na postojećoj montažnoj traci uz kamione s konvencionalnim pogonima. U osnovi, konstrukcija različitih tipova vozila trebala bi se odvijati što je moguće integriranije u tvornici Wörth, a osnovna struktura vozila trebala bi biti izgrađena na jednoj liniji, bez obzira na to je li ugrađen konvencionalni motor s unutarnjim izgaranjem ili električni pogon.