Mercedes-Benz

Mercedes-AMG High Performance Powertrains surađivao na adaptaciji pomagala za disanje.

Mercedes-AMG High Performance Powertrains pomagala za disanje

UCL-Ventura pomagalo za disanje je CPAP uređaj (Continuous Positive Airway Pressure) koji pomaže pacijentima Covid-19 s plućnim infekcijama kako bi lakše disali kada im sama maska za kisik nije dovoljna.

Inženjeri strojarstva s University College London (UCL) i djelatnici klinike s University College London Hospital (UCLH) su zajedno s tvrtkom Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) adaptirali pomagalo za disanje koje ima za cilj smanjiti potrebu prebacivanja pacijenata Covid-19 na odjel intenzivne njege. Uređaj je dobio dopuštenje za uporabu od britanske državne zdravstvene institucije (NHS). Od sredine ožujka inženjeri strojarstva iz UCL-a i HPP-a, kao i liječnici iz UCLH-a su u inženjerskom središtu UCL-a (MechSpace) neprekidno radili na rekonstrukciji uređaja kojeg je moguće brzo proizvesti u velikoj nakladi.

Pomoć za disanje proizvedena je u vrlo kratkom vremenu, od prvog sastanka do izrade prvog uređaja prošlo je manje od 100 sati. UCLH-u je isporučeno prvih 100 uređaja za klinička ispitivanja nakon čega je uslijedila vrlo brza distribucija u bolnice širom zemlje kako bi se doskočilo predviđenom porastu broja slučajeva Covid-19.

Profesor Tim Baker (UCL strojarstvo) rekao je: "S obzirom na hitnu potrebu, vrlo smo zahvalni što smo u nekoliko dana prošli proces koji je mogao potrajati godinama. Nakon kratkog informiranja, radili smo svakodnevno kako bismo rastavili uređaj, koji ne posjeduje patent i proučili ga. Pomoću računalnih simulacija uspjeli smo dodatno unaprijediti uređaj i tako dizajnirati vrhunsku verziju koja je pogodna za masovnu proizvodnju. Bili smo u privilegiranoj situaciji osloniti se na pomoć Formule 1 - suradnju koja je bila omogućena uskom vezom UCL-a i HPP-a."

Svi detalji potrebni za proizvodnju ovog uređaja sada su dostupni proizvođačima za preuzimanje.

Ovo je web stranica za istraživačke licence koju je razvila UCL Business za promicanje tehnologije u borbi protiv Covid-a-19. Paket licenci uključuje ne samo dizajn, već i opis specifičnih materijala, alata i opreme koji su korišteni u brzoj proizvodnji prototipa. Istovremeno je prikazano i vrijeme proizvodnje za svaki dio. Raspoloživost ovih informacija ima za cilj pomoći zdravstvenim sustavima širom svijeta u odgovoru na Covid-19. Vlade, relevantni proizvođači, akademici i zdravstveni radnici mogu zatražiti pristup dizajnu kako bi se osigurala kontrola kvalitete tijekom proizvodnje, no uređaji također moraju proći postupak odobrenja u pojedinim državama.

Ovaj uređaj testiran je na pacijentima s UCLH-a i klinikama na području šireg Londona. Vlada Velike Britanije naručila je približno 10 000 uređaja, od kojih se 1.000 proizvodi u Mercedes-AMG High Performance Powertrains tehnološkom centru u Brixworthu, Northamptonshire. Cijela tvornica je u tu svrhu preinačena i trenutno se za proizvodnju CPAP uređaja koristi 40 strojeva koji bi inače proizvodili klipove i turbopunjače za vozila Formule 1. Profesorica Rebecca Shipley, direktorica UCL Instituta za zdravstveni inženjering, rekla je: "Ovi uređaji koji spašavaju život relativno su jednostavni za proizvodnju i mogu se brzo izraditi. Nadamo se da će naša isporuka nacrta rezultirati korištenjem za poboljšanje otpornosti zdravstvenih sustava u kontekstu pandemije Covid-19. Željela bih zahvaliti sjajnim inženjerima, poslovnim menadžerima i timu na UCLB-u koji su radili zajedno i učinili sve to brzinom koja se obično smatra nezamislivom."

Mercedes-AMG High Performance Powertrains pomagala za disanje

Pomagala za disanje se uvelike koriste i u bolnicama u Italiji i Kini. Suradnju je podržao Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja UCLH Biomedicinski istraživački centar.