Mercedes-Benz

Jubilarnih 20 godina proizvodnje Unimoga u Wörthu

Mercedes-Benzova tvornica u Wörthu slavi posebnu obljetnicu - Unimog se na toj lokaciji proizvodi već 20 godina. Nakon što se vozilo godinama proizvodilo u sestrinskoj tvornici u Gaggenauu, proizvodnja Unimoga - univerzalnog motornog uređaja preseljena je 2002. godine iz Gaggenaua u tvornicu Wörth. Kao tzv. specijalni kamion za posebno zahtjevne zadatke, Unimog se od tada proizvodi u najvećoj tvornici za Mercedes-Benz kamione i to s visokim udjelom ručne montaže, što omogućuje posebno visoku razinu fleksibilnosti u procesima.

Do danas, Unimog je još uvijek povezan s tvornicom Gaggenau, gdje se proizvodio više od 50 godina. Portalne osovine, mjenjači i brojne druge komponente specifične za Unimog još uvijek stižu iz Gaggenaua. Muzej Unimoga se također nalazi u blizini bivše proizvodne lokacije. Od početka proizvodnje 1951. godine, više od 370.000 Unimoga sišlo je s proizvodne trake u tvornicama Gaggenau i Wörth.

Kupci koriste svoje Unimogove varijante svestranije nego bilo koje drugo vozilo. Univerzalac među gospodarskim vozilima, primjerice, čisti snijeg s tračnica ili može povući vlakove koji su u kvaru. Koristi se za održavanje zelenila ili u funkciji vozila hitne pomoći na najtežim terenima. Unimog također drži svjetski rekord visine za vozila na kotačima popevši se na najviši vulkan na svijetu. Izbor čitatelja časopisa OFF ROAD također naglašava njegovu popularnost i pouzdanost: 18. put za redom Unimog je i ove godine proglašen "Terenskim vozilom godine".

O tvornici Mercedes-Benz u Wörthu

Mercedes-Benz tvornica u Wörthu osnovana je 1963. godine i proizvodi Mercedes-Benz kamione serije Actros, Arocs i Atego. Mercedes-Benz Special Trucks Econic, Zetros i Unimog također se proizvode ovdje. Serijska proizvodnja električnog Mercedes-Benz eActrosa na baterije započela je u listopadu 2021., nakon čega je u srpnju 2022. uslijedio drugi serijski električni kamion, Mercedes-Benz eEconic. Lokacija na Rajni centar je kompetencije za Mercedes-Benz kamione u svjetskoj proizvodnoj mreži i s oko 10.000 zaposlenika drugi je najveći poslodavac u pokrajini Rheinland-Pfalz.