Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Trucks na sajmu IFAT 2022 u Münchenu predstavio održiva komunalna rješenja mobilnosti

Bilo da se radi o zbrinjavanju otpada, zimskoj službi, čišćenju ulica, košnji trave ili gradilištu: područja primjene komunalnih vozila vrlo su različita. Pritom su poduzećima na prvome mjestu ekonomičnost, produktivnost, sigurno upravljanje i ekološka prihvatljivost. Mercedes-Benz Trucks u tu svrhu nudi široku lepezu vozila što pokazuje i sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu IFAT u Münchenu, vodećem svjetskom sajmu za gospodarenje vodama, otpadnim vodama, otpadom i sirovinama. Mercedes je međunarodnim donositeljima odluke, kupcima i korisnicima na štandu kao i na otvorenom prostoru, dao detaljan uvid u svoju ponudu vozila i koncepte mobilnosti usmjerene na kupce. Pritom je glavni naglasak na modelima eEconic i eActros kao teretnim vozilima s električnim baterijama, a predstavit će se i različita vozila Unimog.

Dr. Ralf Forcher, voditelj odjela Mercedes-Benz Special Trucks: „Suočavamo se s izazovom postizanja ravnoteže između sigurne mobilnosti, okoliša i kvalitete života u urbanom okruženju. Naša potpuno električna gospodarska vozila lokalno ne proizvode emisije CO2, tiha su i zbog toga predstavljaju idealno rješenje upravo za komunalnu primjenu.”

Potpuno električna komunalna primjena: eEconic prvi se puta predstavlja na sajmu

Rano ujutro kroz prometnu špicu, skretanje u uske stambene ulice prepune parkiranih automobila, brzinsko pražnjenje kanti i kontejnera: odvoz otpada važan je dio modernog kružnog gospodarstva. To je težak posao koji iziskuje veliki oprez, pozornost i snagu. Econic se pritom odavno dokazao kao referentno vozilo mnogih općina kad je riječ o prikupljanju otpada. Modelom eEconic, koji se prvi puta predstavio na ovogodišnjem sajmu IFAT, a u serijsku proizvodnju kreće u drugoj polovici 2022. godine, Mercedes-Benz Trucks najavljuje novu eru u ovoj klasi vozila.

Kako se profesionalac za zbrinjavanje otpada s pogonom na električne baterije dokazuje u praksi, još od svibnja testira FES Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH u okviru testiranja s kupcima. Niskopodno teretno vozilo ukupne dopuštene mase 27 tona koje ima e-osovinu s integriranom pogonskom jedinicom i dva elektromotora temelji se na eActrosu za težak distribucijski promet koji je svjetsku premijeru imao krajem lipnja 2021. i već nadopunjuje vozni park brojnih prijevozničkih poduzeća.

Baterije modela eEconic sastoje se od tri paketa baterija, svaki s instaliranim kapacitetom od 112 kWh[1] i korisnim kapacitetom od otprilike 97 kWh[2]. Električno teretno vozilo u jednoj smjeni i bez potrebe za dopunjavanjem baterije može pokriti veliku većinu ruta za prikupljanje otpada tipičnih za Econic. Predviđajućim načinom vožnje se kroz rekuperaciju čak može dobiti električna energija. To je velika prednost upravo u vožnji s čestim zaustavljanjem i ponovnim kretanjem tijekom prikupljanja otpada. Multimedia Cockpit Interactive, koji je dio serijske opreme modela eEconic, neprestano informira o razini napunjenosti baterija, preostalom dosegu kao i trenutačnoj i prosječnoj potrošnji energije u kWh na 100 kilometara.

Teretno vozilo može se puniti snagom i do 160 kW: da bi se tri paketa baterija modela eEconic na uobičajenoj punionici za brzo punjenje istosmjernom strujom nabojne struje 400 A napunila s 20 na 80 posto, potrebno je nešto više od jednog sata[1]. eEconic je spreman za korištenje i u teškim zimskim uvjetima što su pokazali, među ostalim, zimski testovi izdržljivosti na polarnom krugu koje je proveo Mercedes-Benz Trucks. Čak i pri niskim vanjskim temperaturama do -25 °C testno vozilo gotovo spremno za serijsku proizvodnju funkcioniralo je pouzdano. Inženjeri su u tu svrhu testirali upravljanje toplinom, energetski učinkovitu klimatizaciju prije pokretanja motora modela eEconic i punjenje na različitim stanicama za punjenje te su simulirali rutu za prikupljanje otpada.

Funkcije za visok stupanj komfora u vožnji i sigurnost

Provjerene karakteristike konvencionalnog Econica, koje su kupci dosad itekako cijenili, nalaze se i u eEconicu. Zahvaljujući, primjerice, nisko postavljenom panoramskom vjetrobranskom staklu kabine za vozača „DirectVision” s niskim položajem sjedenja, vozač može ostvariti izravan kontakt očima s ostalim sudionicima u prometu i ima odličan pregled nad događanjima na cesti. Premazano i grijano vjetrobransko staklo Thermocontrol sprečava zamagljivanje uzrokovano vremenskim prilikama čime osigurava neometan pogled na prometnicu. Osim toga, staklo smanjuje zagrijavanje unutrašnjosti vozila zbog sunčeve svjetlosti.

Ulazak u prostranu kabinu za vozača, u koju se mogu smjestiti i do četiri osobe, te izlazak iz nje pristupačan je jer je nizak, a zbog ergonomičnosti ne opterećuje leđa i zglobove. Zahvaljujući električnom pogonskom sklopu, pod kabine za vozača je ravan. Time se ujedno olakšava prolazak kroz kabinu što je od velike prednosti kad vozač želi izići na stranu gdje nema prometa kroz sklopiva vrata na suvozačevoj strani. Što se tiče sigurnosne opreme, u modelu eEconic serijski se nalaze, među ostalim, sustav pomoći pri skretanju S1R za veću sigurnost pri skretanju udesno i sustav pomoći pri kočenju u opasnosti Active Brake Assist pete generacije s funkcijom prepoznavanja pješaka. Da bi, na primjer, pješaci ili biciklisti bolje čuli vozilo, dio serijske opreme – u skladu sa zakonom propisanim uvjetima – je i eksterni sustav zvučnog upozoravanja na kretanje vozila (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS).

Na sajmu IFAT Mercedes-Benz Trucks je predstavio eEconic s nadogradnjom za prikupljanje otpada grupacije Zöller: Medium X4 22,5 Clean Drive. Nadogradnja Clean Drive specijalno koncipirana za potpuno električna podvozja s visokonaponskim sučeljem sastoji se od elektrificiranog spremnika (obujma 22,3 kubična metra) s dva unutrašnja elektromotora na koja su izravno postavljene hidrauličke pumpe, pretvarač i ispravljač.

eActros s potpuno električnim pomoćnim prigonom

Poput Econica, i Actros iz odjela Mercedes-Benz Trucks zbog svojih je prilagodljivih mogućnosti nadgradnje dugi niz godina jedan od najtraženijih gospodarskih vozila u komunalnom sektoru. Od samog početka serijske proizvodnje modela eActros ovo premium teretno vozilo na cesti je i s pogonom na električne baterije te se dosad koristilo posebno u teškom distribucijskom prometu. Međutim, svoje prednosti poput lokalne vožnje bez emisija CO2 i prijevoza robe bez stvaranja buke eActros može iskoristiti i u mnogim drugim segmentima.

U tu je svrhu Mercedes-Benz Trucks u okviru pilot-projekta opremio eActros cjelovitim rješenjem eWorX koje je razvio koncern ZF, kao i samopodizačem kontejnera marke PALFINGER. Cilj je učinkovito elektrificirati pomoćne prigone za rad hidrauličke radne opreme kao što su samopodizači ili navlakači kontejnera, dizalice ili hidrauličke platforme. Prednost: lokalno nema nikakvih emisija, a proizvodnja buke je izrazito smanjena čime se olakšava primjena prije svega u gradovima i naseljima.

Elektrificirani samopodizač kontejnera marke PALFINGER u kombinaciji s eActrosom i rješenjem eWorX koncerna ZF

Na štandu odjela Mercedes-Benz Trucks na ovogodišnjem sajmu IFAT moglo se pogledati cjelovito rješenje u obliku eActrosa sa samopodizačem kontejnera PS T 18 marke PALFINGER. Zahvaljujući konstrukciji jednostavnoj za korištenje odnosno asimetričnim podizačima sa zasebnim upravljanjem, kiper s daljinskim upravljanjem može brzo utovariti i nezgodno postavljene spremnike. Novost je pritom integracija ZF-ovog sustava eWorX koji predstavlja poveznicu između upravljanja energijom vozila i nadgradnje. Da bi se omogućila optimirana radna učinkovitost, komponente poput elektromotora, pretvarača, elektroničke upravljačke jedinice i softverskih modula određene primjene eWorX integrira u jednu kutiju s rješenjem „uključi i radi”.

Evo kako to funkcionira: trakcijska baterija eActrosa ZF-ovom sustavu eWorX stavlja na raspolaganje električnu energiju s pomoću sučelja istosmjerne struje. S pomoću te struje elektromotor sustava eWorX, pak, pokreće hidrauličku pumpu za kiper. Stoga nije potrebna mehanička veza s trakcijskim motorom. Preko sučelja CAN-sabirnice eWorX omogućava besprijekornu komunikaciju između električnog teretnog vozila i nadogradnje.

ZF, PALFINGER i Mercedes-Benz Trucks zajedno su unaprijed proizveli razna testna i demonstracijska vozila da bi stekli detaljan uvid u sustave širokog spektra različitih priključnih strojeva i stvorili standardizirani komunikacijski pristup između vozila i nadgradnje. U sklopu te suradnje PALFINGER je, kao pružatelj cjelokupnih rješenja za podizanje, pridonio svojim znanjem i iskustvom o zahtjevima široke palete raznovrsnih proizvoda i rješenja za najrazličitije tipove utovarnih dizalica, od navlakača i samopodizača kontejnera, sve do podiznih radnih platformi.

eActros s navlakačem kontejnera RS21.65 prikladnim za prijevoz kontejnera koji MEILLER predstavlja na svom štandu također ima ZF-ov sustav eWorX kao poveznicu između vozila i kipera. Prednost ovog sustava jest pogon hidraulike prilagođen potrebama. Tako se pumpa uključuje samo kad se nadgradnja pomiče. Time se može spriječiti nepotrebna potrošnja energije. Osim toga, nema buke koju bi proizvodio motor s unutarnjim izgaranjem. Ova je značajka važna prije svega kad se vozilo koristi u osjetljivim područjima poput stambenih naselja. Sam kiper opremljen je, među ostalim, daljinskim upravljanjem, štednim hodom ovisnim o opterećenju za velike radne brzine i zaštitom od podlijetanja s hidrauličkim škarama i pozicijskim svjetlima.

Visoka tehnologija za održive performanse

Mercedes-Benz Trucks se u eActrosu pouzdaje u ePowertrain u obliku električne krute osovine s dva integrirana elektromotora i dvostupanjskim mjenjačem. Oba motora hlađena tekućinom generiraju trajnu snagu od 330 kW i vršnu snagu od 400 kW. Baterije modela eActros po izboru se sastoje od tri (eActros 300) ili četiri paketa baterija (eActros 400), svaki s instaliranim kapacitetom od 112 kWh[4] i korisnim kapacitetom od otprilike 97 kWh[5]. S četiri paketa baterija eActros 400 ima doseg i do 400 kilometara[3]. eActros se može puniti snagom i do 160 kW: da bi se tri paketa baterija modela eActros 300 na uobičajenoj punionici za brzo punjenje istosmjernom strujom nabojne struje 400 A napunila s 20 na 80 posto, potrebno je nešto više od jednog sata[7].

U serijsku sigurnosnu opremu ubrajaju se, među ostalim, eksterni sustav zvučnog upozoravanja na kretanje vozila (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS) u skladu sa zakonom propisanim uvjetima, Active Brake Assist pete generacije s funkcijom prepoznavanja pješaka i sustav pomoći pri skretanju S1R. Za vizualno upozorenje sustav pomoći pri skretanju koristi zaslon kamere MirrorCam koji je u eActrosu ugrađen umjesto uobičajenog glavnog retrovizora i retrovizora za mrtvi kut. Pritom je od travnja 2022. u primjeni druga generacija sustava kamera i retrovizora koji u mnogim situacijama u cestovnom prometu odsad još bolje može pomoći vozaču, među ostalim i zahvaljujući deset centimetara kraćim držačima kamere na svakoj strani i novim parametrima slike.

Inteligentna rješenja za još učinkovitiju primjenu

Kako bi se eActros i eEconic maksimalno iskoristili, a električna teretna vozila na najbolji način integrirala u svakodnevni rad, uštedjelo vrijeme i troškovi te što više olakšao prelazak na e-mobilnost, Mercedes-Benz Trucks svojim kupcima na portalu Fleetboard nudi čitav niz digitalnih rješenja. Među njih se, primjerice, ubrajaju individualno pripremljeno upravljanje punjenjem, na primjer za izradu profila punjenja, kao i dnevnik s detaljnim podacima o vremenima polaska, stajanja i punjenja. Tu je i alat za mapiranje koji u stvarnom vremenu prikazuje gdje se vozilo upravo nalazi, da li vozi, stoji ili se puni te kolika je razina napunjenosti baterije.

Za optimalnu namjenu vozila, za eActros i eEconic dostupan je i servisni ugovor Mercedes-Benz Complete. Opsežan paket usluga pokriva radove u servisnoj radionici za održavanje i popravak kompletnog vozila i pogonskog sklopa uključujući potrošne dijelove. Pritom je u servisni ugovor uvijek uključena sveobuhvatna briga o kupcima kroz uslugu Mercedes-Benz Uptime. Inteligentni sustav obuhvaća sve relevantne podatke o vozilu, od tlaka u gumama, preko motora, do stanja baterije. S tim u vezi Mercedes-Benz Uptime već je proširen za više od 100 pravila specifičnih za električnu vožnju kojima se, na primjer, neprestano nadziru postupci punjenja ili krivulje napona povezani s visokonaponskom baterijom. Osim toga, informacije su dostupne i putem novog korisničkog portala koji se temelji na oblaku. Zahvaljujući umrežavanju vozila, Mercedes-Benzovog servisa i prijevozničkih poduzeća, lakše je planirati boravak u servisnoj radionici, a nepredviđeno stajanje zbog kvara može se znatno smanjiti.

Stručno savjetovanje za e-mobilnost po mjeri

Bez obzira na vrstu pogona, svaka investicija u gospodarsko vozilo transportnom se poduzeću u svakodnevici mora isplatiti. Osim toga, osobito u pogledu potpuno električnih teretnih vozila, potrebno je unaprijed odgovoriti na čitav niz pitanja: na kojim dionicama mogu voziti električna vozila? Kakva je infrastruktura za punjenje? S kakvim se izvedbenim mjerama i investicijama mora računati kad je riječ o punjenju u garaži? Stoga je još važnije kupcima ne samo prodati električno teretno vozilo, nego im pružati podršku na putu do elektrifikacije njihova voznog parka. Na kraju krajeva, elektromobilnost mnogo je više od novog pogona. Upravo je stoga Mercedes-Benz Trucks integrirao eActros i eEconic u poslovni ekosustav koji obuhvaća i savjetovanje za visok stupanj iskoristivosti vozila i optimiranje ukupnog troška vlasništva.

Tako se, na primjer, na temelju postojećih dionica izračunava najrealističniji i najpouzdaniji mogući način korištenja električnih teretnih vozila za pojedinog kupca. Osim elektrifikacije garaže, sastavni dio takozvanog eSavjetovanja – ovisno o želji kupca – su i sva pitanja povezana s planiranjem, podnošenjem zahtjeva i provedbom infrastrukture za punjenje kao i spajanje na mrežu. Upravo su u tu svrhu Mercedes-Benz Trucks i Siemens Smart Infrastructure, ENGIE te EVBox Group sklopili strateško partnerstvo. Po želji će se pružati i pomoć u pronalaženju mogućih javnih potpora za infrastrukturu i vozila.

 

Unimog: mogućnost primjene tijekom cijele godine zahvaljujući različitim dogradnjama i nadgradnjama

Osim teretnih vozila s pogonom na električne baterije, Mercedes-Benz Trucks na sajmu IFAT predstavio je i vozila s konvencionalnim dizelskim pogonom poput Unimoga, tražena u komunalnim djelatnostima. Budući da je razvijen posebno za primjenu radnih uređaja, velika prednost Unimoga sastoji se u tome što kupci tijekom čitave godine mogu obavljati najrazličitije poslove koristeći jedno jedino vozilo. Zajedno s brojnim stručnim partnerima za proizvodnju radnih uređaja nastaju individualna sistemska rješenja koja povećavaju produktivnost i rasterećuju vozni park. Standardizirana i normirana sučelja pritom omogućavaju brzu zamjenu radnih uređaja. Iz kabine s kratkim prednjim dijelom koja pruža neometan pogled omogućen je odličan pregled radnog područja čime se istodobno može povećati sigurnost.

U ostale značajke svakog Unimoga nosača radnih uređaja ubraja se i sustav EasyDrive: ujedinjuje prednosti automatiziranog ručnog mjenjača za vožnje do 89 km/h s hidrostatskim pogonom za bezstupanjsku vožnju i rad na brzini do 50 km/h. Prednost: radna brzina može se neprekidno namještati neovisno o broju okretaja motora te zadržati pomoću funkcije tempomata. Na taj način Unimog može kretati i okretati se bez trošenja spojke.

Potpuno sinkronizirani elektropneumatski ručni mjenjač u Unimogu pretvara snagu štedljivog, tihog i snažnog motora Euro VI jednostavnog za održavanje u potisak. Sinkronizirana prekretna grupa Electronic Quick Reverse olakšava brzu promjenu smjera, primjerice prilikom čišćenja ili manevriranja.

Unimog U 219 i Unimog U 423

Kao zastupnika osobito kompaktne serije 200 Mercedes-Benz Trucks je ove godine na sajmu IFAT predstavio Unimog U 219. Taj je izložbeni primjerak opremljen automatskim posipačem za tekuće posipanje slane vode Yeti L marke Bucher Municipal i prednjim krakom s uređajem za zalijevanje GE marke Mulag. Osim toga, vozilo ima niski čelični sanduk marke Eggers zbog čega je visina utovarnog brida znatno manja, a utovar osjetno lakši. Zahvaljujući kratkom međuosovinskom razmaku od 2800 milimetara i kompaktnim dimenzijama – vozilo je široko tek 2,15 metara – U 219 izuzetno je okretan. Stoga je nosač radnih uređaja osobito pogodan za primjenu u naseljima s vrlo uskim ulicama.

Osim toga, Unimog U 219 može se pohvaliti prilagodljivim upravljačem VarioPilot što je jedinstveno obilježje Unimoga. Za samo nekoliko minuta vozač može pomaknuti upravljač i papučice s lijeve, vozačeve strane na desnu, suvozačevu stranu. Operateru se tako omogućava široka preglednost radnog područja s desne strane vozila. Nova udobna gibljiva sjedala na vozačevoj i suvozačevoj strani s grijanjem i aktivnim provjetravanjem osiguravaju zdrav način rada bez zamaranja.

O predstavljenim nadgradnjama: kad je riječ o seriji Yeti L marke Buchner, radi se o automatskom posipaču kod kojeg se slana voda preko tanjura precizno razastire i do osam metara široko. Osim primjene u zimskoj službi, Yeti L koristi se i ljeti za poslove zalijevanja, pranja i čišćenja. Prednost prednjeg kraka marke Mulag s uređajem za zalijevanje leži u tome što vozač biljke može zalijevati iz udobnosti svog vozila i ne mora svaki put izići iz njega kad nešto treba zaliti. To ne samo da je ekonomičnije, nego je i sigurnije za vozača. Osim toga, na prednji krak marke Mulag umjesto glave za zalijevanje mogu se priključiti brojni drugi radni uređaji kao što su glava kosilice ili odstranjivač korova.

Još jedan izložbeni primjerak na sajmu IFAT jest Unimog nosač radnih uređaja U 423. Vozilo se također odlikuje okretnošću zbog međuosovinskog razmaka od samo 3000 milimetara pri ukupnoj dopuštenoj masi od 14,1 tone, a osim prednosti poput sustava EasyDrive ili automatiziranog ručnog mjenjača poznatih za ovaj koncept vozila, ima i novi komforni upravljač. Taj elektrohidraulički upravljač smanjuje snagu upravljanja pri niskim brzinama jednako kao kad vozilo stoji – prednost pri radu s teškim prednjim priključnim strojevima. Predstavljeni U 423 usto ima paket rasvjete, paket sigurnosti i zimski paket koji su zasebno dostupni u sklopu dodatne opreme. Paket rasvjete, među ostalim, sadrži biksenonska prednja svjetla s LED svjetlima za dnevnu vožnju i LED radne reflektore na kabini za vozača. U paketu sigurnosti sustav kamera koji se sastoji od kamere za pogled unaprijed, kamere za pogled unatrag, upozorenja pri vožnji unatrag i velikog kombiniranog instrumenta dijagonale 12,7 centimetara sa zaslonom i funkcijom videa osigurava odličnu vidljivost čak i u teškim uvjetima. Zimski paket, među ostalim, sadrži grijanje toplom vodom i vjetrobransko staklo s mogućnošću grijanja što pruža dodatnu sigurnost pri vrlo niskim temperaturama.

Kad je riječ o nadgradnjama i dogradnjama, Unimog U 423 predstavljen na sajmu IFAT opremljen je prednjom četkom za metenje FKM 2200 marke Dücker, podizačem CombiCon 5018 U marke Jotha i posipačem mokre soli Syntos S15-18 VESN marke AEBI-Schmidt. Serija FKM marke Dücker po želji se može opremiti i opcijama kao što su hidrauličko bočno namještanje metle, uređaj za raspršivanje vode ili sakupljač prljavštine. Nadgradnju za samopodizanje kontejnera s mogućnošću brze zamjene marke Jotha pokreće hidraulika vozila Unimog, a pruža mnoštvo prednosti i izvan zimske službe. Rastresiti teret, na primjer, moguće je i istovariti na gradilištu i odložiti u najrazličitijim izmjenjivim sanducima te kasnije opet preuzeti. Na taj se način skraćuje vrijeme stajanja vozila na gradilištu. Osim toga, u prvom je planu ergonomski rad jer se i spremnici s radnim uređajima poput vibroploča, kosilica i opreme za zaštitu gradilišta mogu spustiti na cestu pa čak i ispod razine ceste, na primjer u građevinsku jamu, zbog čega se ne mora svladavati utovarni brid.

Na otvorenoj površini ovogodišnjeg sajma IFAT Mercedes-Benz Trucks predstavlja još dva Unimoga: Unimog U 530 s raspršivačem slane vode marke Dammann i Unimog U 323 s utovarnom dizalicom poduzeća Fischbacher s mogućnošću brze zamjene montiranom na stražnjem dijelu vozila („Kranimog”).

Portal Unimogovih partnera

Koliko je Unimog usklađen s dobavljačkom industrijom priključnih i nadogradnih radnih uređaja, jasno se vidi na portalu Unimogovih partnera.

Na www.unimogpartner.com korisnici se s pomoću praktičnih funkcija pretraživanja mogu informirati o kombinacijama radnih uređaja za najrazličitije primjene prikladnih za Unimog – optimirano za stolna računala, tablete i pametne telefone. U fokusu portala detaljan je opis priključnih i nadogradnih radnih uređaja s fotografijama i adresama za kontakt svakog Unimogovog partnera za proizvodnju radnih uređaja. U opisima se mogu pročitati detaljne informacije o prednostima proizvoda i važni tehnički podaci za rad odabranog radnog uređaja.