Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Trucks će u rujnu premijerno predstaviti električni kamion eActros LongHaul za prijevoz na velike udaljenosti

Baterijsko-električni kamion eActros LongHaul za prijevoz na velike udaljenosti bit će vrhunac Mercedes-Benz Trucksovog štanda na ovogodišnjem sajmu IAA Transportation u rujnu, u Hanoveru. Konceptni prototip eActros LongHaul dat će pogled na dizajn serijskog vozila i ujedno biti dio testne flote. Prvi prototipovi već prolaze intenzivna testiranja te će ove godine biti testirani i na javnim cestama. U nadolazećoj godini će pred-serijski prototipovi biti poslani kupcima na testiranje kako bi eActros LongHaul bio spreman za serijsku proizvodnju u 2024. godini. Doseg vozila s jednim punjenjem je oko 500 kilometara, a punjenje će biti moguće s tzv. megavatnim punjenjem.

Uz eActros LongHaul Mercedes-Benz Trucks će na IAA izložiti i svoje druge novitete. eActros za teški distribucijski transport u serijskoj je proizvodnji u tvornici u Wörthu od listopada 2021., eEconic za komunalnu upotrebu uslijedio je ovog srpnja. Mercedes-Benz Trucks slijedi cilj povećanja udjela novih vozila s lokalno-neutralnom CO2 emisijom u Europi na preko 50% do 2030. godine.

U eActros LongHaulu koriste se baterije s tehnologijom litij-željezo-fosfatnih ćelija (LFP) koje prije svega odlikuje dug radni vijek i više iskoristive energije. Baterije se mogu napuniti od 20 do 80 posto za manje od 30 minuta na stanici za punjenje snage oko jednog megavata. Dugi doseg s jednim punjenjem baterije u kombinaciji s megavatnim punjenjem omogućuje sveukupne dosege na razini konvencionalnih kamiona, a time i korištenje u dvosmjenskom radu. Vozilo također karakterizira posebno uravnotežen pogon za vrlo ugodno iskustvo vožnje. Uz to, eActros LongHaul ima brojne proizvođačeve sigurnosne inovacije. Srž Mercedes-Benz Trucksovog koncepta električnog prijevoza na velike udaljenosti je kupcima ponuditi holističko transportno rješenje koje se sastoji od tehnologije vozila, savjetovanja, infrastrukture za punjenje i usluga. eActros LongHaul bi stoga trebao biti pravi izbor za kupce u smislu profitabilnosti, održivosti i pouzdanosti.

Prednosti Mercedes-Benz eActros LongHaula

Baterijsko-električni pogoni imaju najveću učinkovitost među alternativnim pogonima, stoga eActros LongHaul nudi visoku razinu energetske učinkovitosti sa svojim isključivo baterijsko-električnim pogonom. Veliki dio korištenja kamiona za daleko-linijski prijevoz u operativnoj praksi prijevoznika ne zahtijeva veći doseg od otprilike 500 km koliko će eActros LongHaul omogućiti s jednim punjenjem. Osim toga, zakonski zahtjevi za vrijeme vožnje vozača kamiona ograničavaju potrebu za većim dosezima, ovisno o slučaju. Na primjer, vozači kamiona u EU moraju napraviti pauzu od najmanje 45 minuta nakon najviše 4,5 sata vožnje. Tijekom tog vremena se može napuniti energija za daljnje putovanje. Uz redovitu upotrebu na rutama koje je moguće planirati i s odgovarajućim udaljenostima i opcijama punjenja, eActros LongHaul će biti prava ponuda za prijevozničke tvrtke.

Suradnja s partnerima oko infrastrukture za punjenje

Daimler Truck, TRATON GROUP i Volvo Group potpisali su obvezujući sporazum o zajedničkom projektu koji predviđa uspostavu i rad javne mreže za punjenje visokih performansi za teške kamione za prijevoz na velikim udaljenostima i autobuse s baterijskim pogonom u Europi. Ta mreža za punjenje bi trebala biti dostupna operaterima voznih parkova u Europi, bez obzira na marku. Po pitanju depoa Mercedes-Benz Trucks surađuje sa Siemens Smart Infrastructure i ENGIE. Osim toga, Daimler Truck je uključen u projekt "High-performance punjenja u kamionskom prijevozu na velikim udaljenostima" (HoLa). Cilj projekta pod pokroviteljstvom VDA je planiranje, izgradnja i rad odabrane visokoučinkovite infrastrukture za punjenje za dugo-linijski baterijsko-električni kamionski prijevoz. Dva mjesta za megavatno punjenje bit će postavljena na četiri lokacije u Njemačkoj i testirana u realnim uvjetima. Razni drugi partneri konzorcija iz industrije i istraživanja uključeni su u projekt.

Konačni cilj: CO2 neutralni promet na cestama do 2050.

Daimler Truck ima ambiciju do 2039. ponuditi u Europi, Japanu i Sjevernoj Americi isključivo nova vozila koja su CO2 neutralna u vožnji ("tank-to-wheel"). Dva baterijska električna modela Mercedes-Benz eCitaro i Mercedes-Benz eActros u serijskoj su proizvodnji od 2018., odnosno 2021. godine. Mercedes-Benz eEconic, FUSO eCanter i Freightliner eCascadia uslijedit će kasnije ove godine, a druga CO2 lokalno-neutralna vozila već su u planu. U drugoj polovici desetljeća tvrtka namjerava svojoj ponudi vozila dodati serijska vozila s pogonom na tekući vodik. Krajnji cilj je CO2-neutralni promet na cestama do 2050.