Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Trucks i Dachser potpisali su izjavu o namjeri narudžbe 50 kamiona eActros LongHaul

Pružatelj logističkih usluga Dachser planira svoju europsku flotu nadopuniti s 50 jedinica Mercedes-Benz eActrosa LongHaul za promet na velikim udaljenostima. Globalno aktivna tvrtka iz njemačkog Kemptena potpisala je s Mercedes-Benz Trucks izjavu namjere o narudžbi eActrosa LongHaul u konfiguraciji 6 x 2, s parkirnom visinom od 1120 mm. S dosegom od oko 500 km s jednim punjenjem baterije, ovakav bi električni kamion trebao biti spreman za serijsku proizvodnju do 2024. godine.

„Dachser je za Mercedes-Benz Trucks vrlo vrijedan kupac kad je u pitanju održivi prijevoz jer je čak i tijekom razvoja eActrosa 300/400 za tešku distribuciju bio predan partner u testiranju. Tim više smo zadovoljni što logistička tvrtka sada također želi koristiti eActros LongHaul i time nas potiče u našoj e-strategiji” izjavila je Stina Fagerman, voditeljica marketinga, prodaje i usluga u Mercedes-Benz Trucks. Alexander Tonn, glavni operativni direktor (COO) cestovne logistike u Dachseru, kaže: „Ovom izjavom namjere naglašavamo našu predanost razvoju i testiranju ekološki prihvatljivih pogona gospodarskih vozila. Veliki domet eActros LongHaula omogućit će nam prijevoz robe bez emisija između naših europskih lokacija, čak i u prometu teškog tereta i u prometu na velike udaljenosti. Za Dachser ovo je važna komponenta dugoročne strategije zaštite klime.”

Dachser od 2018. koristi baterijska električna vozila kao što su FUSO eCanter i eActros u okviru koncepta održive gradske dostave „DACHSER Emission-Free Delivery“. U međuvremenu u jedanaest europskih gradova, baterijski električni kombiji i kamioni isporučuju sve pošiljke CO2 lokalno neutralno u definiranom području unutar grada. Na posljednjoj milji Dachser također koristi teretne bicikle s električnim pogonom za distribuciju pošiljaka. Godine 2018. pilot projekt u Stuttgartu pobijedio je na natječaju njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš i Savezne agencije za okoliš "Održiva urbana logistika".

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Razvojni inženjeri tvrtke Mercedes-Benz Trucks koncipirali su eActros LongHaul s istim zahtjevima izdržljivosti na vozilo i komponente kakve posjeduje i usporedivi konvencionalni Actros za velike udaljenosti, a to znači 1,2 milijuna kilometara u deset godina rada. U eActrosu LongHaul koriste se baterije s tehnologijom litij-željezo-fosfatnih ćelija (LFP) koje odlikuju prije svega dug radni vijek i više iskoristive energije. Baterije eActrosa LongHaul mogu se napuniti od 20 do 80 posto na stanici za punjenje s oko jednim megavatom snage za manje od 30 minuta. Tri paketa baterija pružaju instalirani ukupni kapacitet od preko 600 kWh, a dva električna motora kao dio nove e-osovine (e-axle) stvaraju kontinuiranu snagu od 400 kW i vršnu snagu od preko 600 kW. Osim tegljača, Mercedes-Benz Trucks će također proizvoditi varijante platformske šasije eActros LongHaul odmah s početkom prodaje modela. Ovo kupcima nudi brojne druge moguće upotrebe u potpuno električnom prijevozu.