Mercedes-Benz

Bigfoot susreće “pilu asfalta”

Velike gume na Unimogu U 5023 djeluju ogromne u usporedbi s uskim gumama Mercedes Simplexa iz 1902. god. No, to ne začuđuje jer se ovaj U 5023 morao prošle godine nositi s ekstremnim usponima i oštrim rubovima stijena na postavljanju visinskog svjetskog rekorda u Čileu. Tamo gore su od koristi bile samo balon-gume sa spuštenim tlakom zraka. S druge strane, gume Simplexa su tipične "pile asfalta" iz ondašnjeg vremena.

Ne samo gume već i karoserija Simplexa, teška 1,7 tona, djeluje vrlo sitna u usporedbi s moćnim Unimogom koji teži 5,5 tona. Obrnutu sliku dobivamo uspoređujući obujam motora: 5,1 litra za Unimog - 6,8 litara za Simplex. Oba crpe svoju snagu iz četiri cilindra, no to je ujedno i jedina sličnost. Unimog je ponovno u prednosti po performansama: 230 KS u odnosu na 45 KS za Simplex.

Dvojica nejednakih braće našli su se u Immendingenu, na Daimlerovoj testnoj stazi. Zajedno s elegantnim i sportskim Mercedes-Benz automobilima, od slavnog klasičnog 300 SL do aktualnog sportskog automobila visokih performansi AMG GT. Zvijezde među sobom, no najteži je bio Unimog.