Mercedes-Benz

Actros L i Edition 3 na IAA 2022

Funkcionalnost, učinkovita potrošnja goriva, komfor u vožnji i ekskluzivnost: Mercedes-Benz Trucks na sajmu IAA Transportation 2022. u Hannoveru predstavio je svoja najnovija teretna vozila s dizelskim pogonom

·         Actros L nudi brojne funkcije za opuštenu vožnju, udobno stanovanje i učinkovit rad.

·         Osim toga, Actros L Edition 3 limitiran na 400 primjeraka razlikuje se od ostalih modela zahvaljujući gotovo 30 ekskluzivnih dodatnih paketa opreme.

·         Druga generacija kamere MirrorCam može još bolje podržati vozača u mnogim situacijama u prometu.

·         Sustavi pomoći vozaču kao što su Active Sideguard Assist, Active Drive Assist 2 i Active Brake Assist 5 s prepoznavanjem pješaka mogu pružiti još veću sigurnost u cestovnom prometu.

·         Stina Fagerman, voditeljica odjela marketinga, prodaje i usluga u odjelu Mercedes-Benzovih teretnih vozila: „Tranzicija u cestovni prijevoz tereta bez emisija CO2 u punom je jeku. U prijelaznoj fazi orijentirali smo se na zahtjeve kupaca da i naša premium teretna vozila s konvencionalnim dizelskim pogonom dodatno optimiramo.”

Stuttgart/Hannover – Inovacijama koje pokazuju smjer budućnosti Mercedes-Benz Trucks zadnjih je godina na vrlo visoku razinu podigao različite modele Actrosa po pitanju učinkovitosti, komfora i sigurnosti za sve sudionike u prometu. Međutim, u sektoru gospodarskih vozila ne smije biti i nema predaha, osobito stoga što prijevoznička poduzeća i proizvođači teretnih vozila u izuzetno konkurentnom okruženju stoje pred velikim izazovima poput nužne dekarbonizacije cestovnog prijevoza tereta. Stoga je još važnije iskoristiti sve mogućnosti za optimizaciju vozila pa tako i u području već dokazanih dizelskih kamiona. Kojim inovativnim rješenjima Mercedes-Benz Trucks želi dodatno učvrstiti svoj stabilan položaj na tržištu u ovom segmentu, proizvođač sa zvijezdom pokazuje na sajmu IAA Transportation 2022. u Hannoveru, između ostalog i s modelima Actros L, Actros L Edition 3 i Actros F plus. Stina Fagerman, voditeljica odjela marketinga, prodaje i usluga u odjelu Mercedes-Benzovih teretnih vozila: „Tranzicija u cestovni prijevoz tereta bez emisija CO2 u punom je jeku. U prijelaznoj fazi orijentirali smo se na zahtjeve kupaca da i naša premium teretna vozila s konvencionalnim dizelskim pogonom dodatno optimiramo.”

Actros L: iskušana perjanica klasičnog transportnog prometa s još učinkovitijom potrošnjom goriva i većom dinamikom zahvaljujući poboljšanom pogonskom sklopu

Modelom Actros L prikazanim na ovogodišnjem sajmu IAA Transportation u Hannoveru Mercedes-Benz Trucks još je jednom postavio nova mjerila u segmentu klasičnih premium dizelskih teretnih vozila. Vrhunski model uspješne serije Actros, koji se proizvodi od studenog 2021., pritom dodatno ističe nastojanja odjela Mercedes-Benz Trucks da se neprestano orijentira na potrebe svojih kupaca i njihovih vozača. Činjenicu da je Actros L oličenje visokog stupnja komfora u vožnji potkrepljuju kabine za vozača dostupne u varijanti StreamSpace, BigSpace i GigaSpace, širine 2,50 metara. Ravan pod u kabini za vozača pruža ugodan ambijent. Poboljšana zvučna i toplinska izolacija smanjuje razinu buke zbog čega je boravak u kabini za vozača još ugodniji – kako u vožnji tako i tijekom odmora.

Primjer daljnje optimizacije učinkovitosti potrošnje goriva treća je generacija 12,8-litarskog motora OM 471 za teška gospodarska vozila. „Novi” motor dostupan od listopada 2022. odlikuje se brojnim tehničkim inovacijama koje su u pogledu štedljive vožnje, smanjene emisije CO2, nižih troškova pogona i većih prihoda dosljedno usmjerene na smanjenje ukupnog troška vlasništva (TCO), ali ne nauštrb snage, dinamike vožnje ili komfora u vožnji – upravo suprotno.

U tu je svrhu s trećom generacijom motora OM 471 uveden turbopunjač optimirane potrošnje koji, u usporedbi s prethodnom generacijom, zajedno s prerađenim sustavom naknadne obrade ispušnih plinova omogućava maksimalnu uštedu goriva i do četiri posto. Dodatno istaknuto obilježje treće generacije motora OM 471 predstavlja prošireni program maksimalnog okretnog momenta koji dodatnu snagu stavlja na raspolaganje upravo onda kad je zaista potrebna – na primjer kod uključivanja na autocestu ili prilikom pretjecanja. Osim toga, Mercedes-Benz Trucks se za još veću dinamiku vožnje usredotočio na cijeli pogonski sklop: novo automatizirano upravljanje mjenjačem PowerShift Advanced pritom preciznim odabirom stupnja prijenosa u mnogim situacijama omogućava brže i istodobno mekše kretanje i ubrzavanje.   Novi pogonski sklop dostupan je za sve serije teških teretnih vozila Mercedes-Benz: od modela Actros, Actros F i Actros L sve do Arocsa.

Sustavi koji pružaju podršku vozaču i druga generacija kamere MirrorCam

Važan doprinos povećanju sigurnosti daju prije svega sigurnosni sustavi pomoći kao što su sustav pomoći pri kočenju u opasnosti Active Brake Assist pete generacije (ABA 5) s prepoznavanjem pješaka, sustav pomoći za zadržavanje u voznom traku i druga generacija kamere MirrorCam kao i opcije opreme Active Drive Assist druge generacije (ADA 2) za djelomice automatiziranu vožnju u skladu s razinom 2 ili Active Sideguard Assist (ASGA).

ADA 2 u određenim uvjetima pruža aktivnu podršku pri održavanju brzine, ubrzavanju, kočenju i upravljanju teretnim vozilom i može automatski održavati razmak, ubrzavati i upravljati ako postoje nužni sistemski uvjeti kao što su dovoljno velik polumjer okreta i jasno vidljive oznake na kolniku. Osim toga, funkcija Emergency Stop Assist kao dio sustava ADA 2 može aktivirati zaustavljanje u nuždi (unutar granica sustava) ako unatoč vizualnom i zvučnom upozorenju vozač više ne rukuje upravljačem.

ASGA ne samo da može upozoriti na bicikliste i pješake koji se kreću na suvozačevoj strani, već pri skretanju udesno do brzine od 20 km/h može automatski kočiti sve dok se vozilo ne zaustavi, ako vozač ne reagira na vrijeme.

Za davanje vizualnih upozorenja Active Sideguard Assist koristi zaslon kamere MirrorCam na suvozačevoj strani. Pritom je od travnja 2022. u primjeni već druga generacija sustava kamera i retrovizora koji u mnogim situacijama u cestovnom prometu još bolje može pomoći vozaču, među ostalim i zahvaljujući deset centimetara kraćim držačima kamere i novim parametrima slike. U usporedbi s prvom generacijom, prednost kraćih držača kamere sastoji se, na primjer, u tome što je vozačima olakšana vožnja unatrag po pravcu. Razlog tomu jest osobito činjenica da je perspektiva kamere MirrorCam odsad još sličnija perspektivi kakvu pruža uobičajeni retrovizor.

Napredak po pitanju namještanja boje i svjetline sustava kamera, koji je već izvorno davao izrazito svijetlu sliku, s druge strane omogućava da zasloni prilikom vožnje unatrag u tamnu ili loše osvijetljenu halu još preciznije prikazuju područje važno za ovu situaciju u vožnji. Sve u svemu, unaprijeđeni sustav kamera MirrorCam svojom podrškom odsad može pridonijeti još sigurnijem i opuštenijem svladavanju situacija u vožnji poput pretjecanja, manevriranja, vožnje po mraku i kod loše vidljivosti, vožnje u zavojima i prolasku kroz uske dijelove dionica.

Dodatnu sigurnost – osobito u mraku ili kod loše vidljivosti – pružaju LED prednja svjetla dostupna u dodatnoj opremi: zahvaljujući većoj jačini svjetla u usporedbi sa ksenonskim prednjim svjetlima i odličnoj osvijetljenosti kolnika.

Actros L Edition 3: jedinstveni dizajn i najviši stupanj komfora

Model Edition 3, limitirano posebno izdanje Actrosa L također predstavljeno na sajmu IAA Transportation 2022. u Hannoveru, izaziva divljenje. Gotovo 30 dodatnih paketa opreme u interijeru i eksterijeru te dizajnerski elementi preuzeti iz modela Edition 1 i Edition 2 naglašavaju jedinstveni karakter ovog kamiona čija je proizvodnja limitirana na 400 primjeraka. Luksuz modela Edition 3 sačinjava čitav niz obilježja opreme. U elegantnom interijeru tu su, među ostalim, ploča s instrumentima i kvake u koži napa, različiti dijelovi interijera u optici karbona, krovni prozor s ambijentalnom rasvjetom i kutno sjedalo SoloStar s kožnom presvlakom u boji badem bež. U oči upadaju i plaketa Edition 3 na suvozačevoj strani te osvijetljeni amblemi „Edition 3” na ulazu na vozačevoj i suvozačevoj strani. Gornji krevet isporučuje se s posteljinom, a širok je 900 milimetara. Zavjese – iznutra u boji badem bež, a izvana crne – osiguravaju privatnost sa stilom. Isto vrijedi i za zavjesu sa zvijezdom Mercedes-Benza ispred kreveta.

Najvažnije značajke eksterijera čine, među ostalim, ekskluzivna naljepnica na bočnoj stijeni, natpis „Edition 3” na sjenilu za zaštitu od sunca lakiranom u aluminij bijelu boju s dvama dodatnim LED-prednjim svjetlima, amblem Actros sprijeda u tamnom kromu i natpis Actros s gornje strane stražnje stijene kabine za vozača. Sa strane se nalaze upečatljive ulazne stepenice od nehrđajućeg čelika. Poklopci za prednju i stražnju osovinu također su od nehrđajućeg čelika. U opseg isporuke usto se ubrajaju osvijetljena zvijezda Mercedes-Benza u tamnom kromu, brojne lakirane aplikacije od nehrđajućeg čelika na ukrasnoj rešetki i aluminijska gazišta stepenica u bočnoj oblozi.

Edition 3 je u ponudi za sve dvoosovince i troosovince najnovije generacije modela Actros L s kabinom za vozača GigaSpace i BigSpace u izvedbi s upravljačem na lijevoj ili na desnoj strani. Lak kabine za vozača može se birati po želji te se prilagoditi određenoj boji poduzeća kupca dok je prednji dio vozila uvijek lakiran u bijelu aluminij metalik čime se jamči izuzetna prepoznatljivost. Bilo da je riječ o vrhunskoj snazi 15,6-litarskog motora OM 473 ili dodatno smanjenoj potrošnji novog motora OM 471 treće generacije: zahvaljujući poboljšanim performansama promjene stupnjeva prijenosa mjenjača PowerShift Advanced u svim raspoloživim pogonskim sklopovima, Actros L Edition 3 svim vozačicama i vozačima nudi dojmljive performanse i velik užitak u vožnji