Mercedes-Benz

Daimler Truck,TRATON GROUP i Volvo Group planiraju uspostavu mreže ultra brzih električnih punionica

Stuttgart / München / Göteborg - Tri vodeća proizvođača teretnih vozila Daimler Truck, TRATON GROUP (uključuje MAN i Scaniju) i Volvo Group potpisali su pismo namjere za uspostavu i upravljanje javnom mrežom ultra brzih punionica za električne baterije u kamionima za dugolinijski promet te turističke autobuse u Europi. Time tri stranke slijede cilj pokretanja i značajnog ubrzanja izgradnje javno dostupne infrastrukture punjenja. S jedne strane, želja je ojačati povjerenje kupaca u elektrifikaciju, a s druge strane dati jasan doprinos klimatski neutralnom prometu u EU.

Sporazum predstavlja osnovu za osnivanje budućeg zajedničkog ulaganja koje će tri stranke podjednako držati. Zajedničko ulaganje treba započeti s radom 2022. godine. Za početak, tri stranke namjeravaju zajedno uložiti 500 milijuna eura za postavu najmanje 1.700 ultra brzih punionica u roku od pet godina od uspostave zajedničkog ulaganja, u blizini autocesta i logističkih čvorišta te istovarnih mjesta. Punjači će nuditi struju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Dodatni partneri, kao i javno financiranje, trebali bi pomoći da se značajno poveća broj punionica. Planirani Joint Venture imat će svoje sjedište u Amsterdamu u Nizozemskoj i djelovat će neovisno, a pri tome će se moći osloniti na veliko iskustvo i znanje tvrtki osnivača u području teških kamiona.

Budućim zajedničkim ulaganjem stranke žele utrti put za provedbu Zelenog sporazuma Europske unije za klimatski neutralan prijevoz tereta do 2050. godine: s jedne strane osiguravanjem potrebne infrastrukture, s druge strane usredotočenjem na struju iz obnovljivih izvora na mjestima punjenja. Zajedničkim projektom Daimler Truck, TRATON GROUP i Volvo Group hitno rješavaju potrebnu uspostavu mreže ultra brzog punjenja kao podršku voditeljima voznih parkova u prijelazu na CO2-neutralna transportna rješenja, posebno u dugolinijskom prijevozu. Infrastruktura za ultra brzo punjenje kamiona u dugolinijskom prijevozu ekonomski je razuman način za značajno smanjenje emisije CO2 u kratkom vremenskom razdoblju.

Daimler Truck, TRATON GROUP i Volvo Group bit će ravnopravno uključeni u planirano zajedničko ulaganje. Međutim, stranke ostaju konkurenti u svim ostalim područjima. Očekuje se da će sporazum o osnivanju zajedničkog ulaganja biti potpisan do kraja 2021. godine.