Mercedes-Benz

U visini očiju

Mercedes-Benz Econic isporučen u Hrvatskoj

Iskoristiv kao kamion, upravljiv poput dostavnog vozila, Econic je klasa za sebe. S jedinstvenim Low-Entry konceptom i prvoklasnom Mercedes-Benz kvalitetom Econic je primarno iskoristiv u komunalnom i distribucijskom prijevozu. Isporučen je tvrtki Čistoća Varaždin koja ga koristi za pražnjenje podzemih i nadzemnih spremnika.

Econic kao kamion za razliku od standardnih kamiona ima upravo komparativnu prednost zbog Low-Entry koncepta kabine tj kabina s ulazom od samo jedne stepenice. Ovakav koncept ulaska u vozilo omogućava vozaču da bude aktivan sudionik prilikom isporuka roba u dostavi ili u radu prilikom komunalne djelatnosti. Vezano uz tu svoju specifičnost idealno je riješnje u području distribucije ili prikupljanja otpada. Osim toga, zahvaljujući velikim staklenim površinama (koncept autobusne kabine) I niskoj poziciji sjedenja na raskrižjima i nepreglednim mjestima vozač je u nivou pješaka I ostalih sudionika u promet što omogućava iznimnu preglednost u većim gradovima s gradskim gužvama. Direktan vizualni kontakt je izuzetno važna sigurnosna značajka za sudionike u prometu.          

Nizak sjedeći položaj vozača, panoramsko vjetrobransko staklo kabine te potpuno ostakljena sklopiva vrata i sustav ogledala omogućavaju maksimalnu preglednost područja oko vozila. Mnogi važni, moderni sustavi sigurnosti Mercedes-Benza nalaze se u serijskoj opremi vozila: sustav automatskog kočenja u nuždi, Active Brake Assist aktivira kočenje u slučaju potrebe, čime se rizik od sudara s vozilima koja se nalaze ispred njega može svesti na minimum, odnosno spriječiti. U slučaju nenamjernog prelaska vozila u drugu prometnu traku, sustav upozorenja LDWS upozorava vozača zvučnim signalom.

Tvrtka Čistoća Varaždin u svom voznom parku za prikupljanje otpada već duže vrijeme koristi ovaj tip vozila. Od strane vozača te ljudi koji su odgovorni za vozni park ali uprave tvrtke dobivene su iznimno pozitivane povratne informacije vezan uz koncept rada I eksploataciju vozila.

Nabavom vozila će se "doprinijeti odvojenom sakupljanju otpada te će se povećati količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada". Radi se o nadogradnji EKOMUNAL TEHNIX kapaciteta 22 m3 za odvoz i kompaktiranje komunalnog otpada s kranom za pražnjenje podzemnih spremnika. Vozilo je nabavljeno uz sufinanciranje europskih fondova.

Kod isporučenog Econica se radi o troosovinskom vozilu ukupne nosivosti od 26.000 kilograma s zakretnom zadnjom osovinom radi postizanja što manjeg radijusa okretanja vozila što je presudno u gradski prostorima. Mercedes-Benz BlueTec 6 motor povezuje sustav održivog razvoja s visokom efikasnošću i zaštitom okoliša. Moderni 6-cilindarski dizelski motor ima snagu od 220kW (299 KS) a uparen je s Powershift Mercedes Benz automatiziranim mjenjačem koji u sebi ima I opciju komunalnog moda rada mjenjača. U ponudi ovog tipa vozila aautomatizirani mjenjač je standardna oprema vozila što olakšava rad vozaču u specifičnom načinu rada pri skupljanju otpada “stani/kreni” te umanjuje štete koje nastaju u sustavu spojke.

Inače, za Econic su u ponudi su dvije varijante kabina (visoka I niska), šasija s četiri različite varijante osovina i različitim osovinskim razmacima od 3.450 do 5.700 mm i najvećom dopuštenom masom vozila od 18 t do 26 t – bez obzira na to radi li se o upotrebi u komunalnoj branši ili građevinskoj branši unutar gradova, u zračnim lukama, vatrogastvu ili distribuciji gdje prednosti Low-Entry koncepta dosljedno dolaze do izražaja

Saznajte više