Mercedes-Benz

Samoća pustinje

Svatko od nas ponekad poželi provesti vrijeme u tišini. Jedan od boljih načina poslušati vlastite misli i dati sebi vremena je provoditi ga sam ili u dvoje u idiličnoj prirodi.

Klaus Petermann iz okolice Stuttgarta svoj mir pronalazi u afričkoj pustinji koju otkriva u svom oldtimeru Mercedes-Benz LAF 1113 B.

Osim u Afriku, Klaus Petermann putuje i do zapuštenih, pomalo zaboravljenih albanskih sela, čijim  stanovnicima isporučuje toplu odjeću i svakodnevne potrepštine, što je dio privatne inicijative iz Austrije. Na povratku s albanskih visoravni na kamionu je nastao problem s kočnicama pa je u Daimlerovu web tražilicu upisao Zagreb i pronašao Centar gospodarskih vozila u Zagreb-Blatu. Za svjetske putnike se u toj radionici uvijek nađe prostor za popravak.

Klaus je inače inženjer koji radi na razvoju novih Mercedesovih kamiona, konkretno na razvoju kabina. Možda u prvu sekundu pomalo iznenađuje zašto netko tko ima izravni dodir s potpuno novim modelima koristi oldtimer za vrlo zahtjevne rute, no oldtimeri su, ako su redovito održavani, u stanju ispuniti zadatak i razveseliti vozača. Jednostavnost je istovremeno intenzivna i oslobađajuća te „apsolutno cool“. Mercedesovi kamioni su najčešći odabir svjetskih putnika upravo zbog izuzetne robusnosti i pouzdanosti, vrhunskih offroad sposobnosti s jednostrukim gumama i na kraju zbog dostupnosti dijelova i jednostavnosti popravaka.

Mercedes je toliko zastupljen u diljem svijeta da praktički iza svakog ugla, pa i u Africi moguće pronaći rezervne dijelove. Za europske visoravni kao i za afričku pustinju osnova je pogon na sva četiri kotača. Klausov LAF 1113 B iz 1974. je inicijalno bio vatrogasno vozilo koje je tijekom 10 godina samostalno, kao hobi, prilagodio za vožnju i boravak u Africi. Ovo mu je već drugo vozilo istog tipa, ali kako mu je prethodno imalo kraću kabinu, zbog osnutka obitelji se odlučio za duži model. Pustinju je želio otkriti još kao dijete, sada u tome uživa zajedno sa suprugom. Ona doduše više voli plažu i more, no srećom su se želje poklopile kod temperature zraka pošto oboje vole vruće krajeve. Najljepši godišnji do sada bio je u Sahari gdje je ovaj kamion imao prvu priliku pokazati koliko još uvijek može dati. A može, ne samo kroz vozne karakteristike nego i s ugrađenim krevetom, ormarom i frižiderom.

Klaus Petermann je svoje vozilo dao obojati u Mercedes-Benz Curry-žutu koja je tipična za razdoblje u kojem se model proizvodio

Struju daju četiri akumulatora kapaciteta 120Ah i alternator sa snagom od 90 A. Ono što slijedi je ugradnja tuša i solarnog sustava. Ako se još uvijek pitate gdje pronaći suprugu koja pristaje na vaš vid avanture, Klaus ju je pronašao u oldtimerskoj zajednici gdje ga je ona zamolila za pomoć pri izboru kamiona. Neki ljudi jednostavno imaju sreće. No, za razliku od pitanja ljubavi, izbor kamiona je pitanje cijene. I prerađeni furgon pruža sve što svjetskim putnicima treba, no u kamionu mogu istovremeno koristiti stol i krevet.

Gospodin i gospođa Petermann planiraju posjetiti još mnogo država sa svojim kamionom, čim covid situacija to omogući. Vozilo posjeduje povijesne tablice (njemačke završavaju sa slovom H) i za njega nije potreban tahograf, s time da kod povijesnih kamiona godišnju kilometražu od 5.000km određuje polica osiguranja. To je ujedno i jedino osiguranje jer kao i mnogi drugi putnici sa sobom ne nose oružje. Tko ga posjeduje, potencijalno ga može i koristiti, a metak ne poznaje „povratak“. Ovo vozilo preći će još mnoštvo kilometara jer je robusno i redovito se održava, no za svakodnevni posao Klaus preporučuje aktualne modele odnosno u budućnosti kamion na električni pogon na kakvima on i ostale kolege iz razvoja rade punom snagom.