Mercedes-Benz

Električni tegljač s poluprikolicom u Alpama

40-tonski eActros prelazi prijevoj Arlberg u Tirolu
Stuttgart / prijevoj Arlberg, Austrija – U sklopu niza testova, eActros 300 kao tegljač, koji je nedavno premijerno predstavljen na IAA Transportation 2022 u Hannoveru, uspješno je prešao prijevoj Arlberg u Austriji. Za ovaj test inženjeri iz Mercedes-Benz Trucksa potpuno su natovarili poluprikolicu s 40 tona. Testovi u Tirolu pokrivali su ukupnu udaljenost od 111 kilometara, uključujući Bludenz, Stuben, St. Anton i Lech, ponekad i na nadmorskoj visini većoj od 1.800 metara. Stručnjaci tvrtke Mercedes-Benz Trucks podvrgli su tegljač i prikolicu testovima kako bi potvrdili njegovu izvedbu i izdržljivost. Poseban fokus stavljen je na obnovu energije kroz rekuperaciju, koja se može intenzivno koristiti u alpskoj topografiji Tirola. Tijekom rekuperacije, energija dobivena tijekom kočenja vraća se u baterije eActrosa i zatim se stavlja na raspolaganje pogonskoj jedinici. Na taj je način električni tegljač uspio povratiti ukupno oko 180 kWh energije. Na kraju zahtjevne ture ostalo je još oko 40 posto energije.
Stina Fagerman, voditeljica prodaje, marketinga i usluga u Mercedes-Benz Trucks-u :

„Verzija tegljača eActros 300 proširuje mogućnosti primjene eActrosa za distribucijski transport teških tereta. Intenzivna ispitivanja u Austriji pokazala su da naš električni kamion može pouzdano ispuniti svoje zadatke, čak i u posebno izazovnoj topografiji s ekstremnim usponima i nizbrdicama.”

Ukupno se električna poluprikolica tijekom testa popela na 2300 metara nadmorske visine – maksimalni nagib bio je 13 posto. Na putu do testnog područja baterije kamiona punile su se samo na javnim punionicama. Pokretanje serijske proizvodnje tegljača s poluprikolicom eActros 300 planirano je za drugu polovicu 2023. godine.

Opsežno testiranje eActrosa za teški distribucijski transport

U prošlosti je eActros za distribucijski transport teških tereta, koji od listopada 2021. silazi s proizvodne trake u tvornici Wörth am Rhein, već prošao kroz testiranja. Na primjer, e-kamioni „serijske proizvodnje“ prošli su Alpe u Južnom Tirolu, popevši se ukupno 54.000 metara nadmorske visine tijekom testa. Vozila su dosegla najvišu točku tijekom izmjerenih vožnji na ledenjaku Kaunertal na 2750 metara. U Granadi, u Španjolskoj, eActros je završio ljetne testove na vrlo visokim temperaturama do 45°C, dok se pokazao u Arktičkom krugu u Rovaniemiju, Finska, u snijegu i ledu s niskim temperaturama do -25°C.

eActros 300 tegljač za svestranu upotrebu

Model tegljača eActros 300 može vući sve standardne europske poluprikolice, uzimajući u obzir najveću dopuštenu ukupnu duljinu. Električni tegljač s poluprikolicom temelji se na istoj tehnologiji kao i eActros 300/400. Tri paketa baterija, svaki s instaliranim kapacitetom baterije od 112 kWh, omogućuju domet do 220 km s jednim punjenjem baterije. Tehnološko srce električnog kamiona je pogonska jedinica, električna kruta osovina s dva integrirana elektromotora i dvobrzinskim mjenjačem.

Dva motora hlađena tekućinom stvaraju kontinuiranu snagu od 330 kW i vršnu snagu od 400 kW. eActros 300 može se puniti s do 160 kW: Tri paketa baterija trebaju nešto više od sat vremena da se napune od 20 do 80 posto na standardnoj brzoj punionici sa strujom punjenja od 400 A .