Mercedes-Benz

Električna premijera u Austriji

Jedanaest Mercedes-Benz eCitaro autobusa prometuje u južnoj vinskoj četvrti

Austrijski javni prijevoznik Postbus AG pustio je u promet jedanaest novih Mercedes-Benz eCitaro autobusa. Ovi niskopodni solo autobusi su prvi potpuno električni Mercedes-Benz autobusi u redovnom prometu na austrijskim cestama. Ovaj projekt čini čvorište javnog prijevoza koje povezuje kolodvore Gänserndorf, Wolkersdorf i Mistelbach u južnoj vinskoj četvrti, a redovni prijevoz se odvija u gustim intervalima svakih sat vremena.

Osam autobusa stalno prometuje na dvije relacije, da bi se tijekom tog vremena baterije druga dva autobusa punile sa do 300 kW u manje od 30 minuta korištenjem brzog punjenja u Gänserndorfu. Time su izbjegnuti neproduktivni zastoji. Punjenje se odvija noću u Gänserndorfu, kao i u Mistelbachu i Wolkersdorfu. Lokacije za punjenje je postavio dobavljač električne energije EVN čime je stvorena 100 postotna pokrivenost zelenom energijom.

Oprema autobusa između ostalog uključuje prostor za invalidska kolica, preklopnu rampu na drugim vratima, zatvorenu vozačku kabinu, sustav za brojanje putnika i dva TFT zaslona za informiranje putnika. Osim toga, svih jedanaest vozila ima pantograf za brzo punjenje visokonaponskih baterija. eCitaro je također opremljen modulom Bus Data Center tvrtke Omniplus ON za komunikaciju u stvarnom vremenu.

To znači da se sva radna stanja vozila, kao što su stanje napunjenosti, preostali doseg, baterije i sve dijagnostičke poruke mogu stalno pratiti iz kontrolnog centra. Tvrtka Postbus čak ide korak dalje i integrira podatke o vozilima iz Daimler Buses Clouda u vlastite sustave upravljanja voznim parkom.