Mercedes-Benz

Snježni kralj

Kada bismo stereotipno opisali vozilo koje može poslužiti kao pojam ‘kamion zimske službe’, ono bi izgledalo otprilike ovako: dvo-osovinska šasija s međuosovinskim razmakom 3900 mm, pogon 4×4, ukupna dozvoljena nosivost 18 t, 6-cilindarski motor s oko 300 KS i sa zakretnim momentom 1300 Nm. Sve navedeno uistinu čini “kamion zimske službe”, no razliku obično čine detalji.   Dvo-osovinska kiper šasija s pogonom na sve kotače svakako je klasičan izbor, ali odličnom opcijom činit će je težinska varijanta 22 t za povećani kapacitet soli, s međuosovinskim razmakom 3.600 mm i pokrenuta 7,7 litarskim motorom snage do 354 KS. Važno je pri tome imati sustav predgrijanja goriva koji kamion čini pokretljiv i tijekom najjače zime, a sve veću važnost dobiva Euro VI E norma jer se zaštita okoliša piše sve većim slovima.

Za preporučiti je automatizirani mjenjač PowerShift 3 s načinom rada Offroad, prvenstveno zbog niže potrošnje goriva odnosno preciznog odabira stupnjeva prijenosa i s kratkim vremenima prebacivanja. PowerShift 3 omogućava odabir prijenosa prilagođen određenoj situaciji u vožnji i opterećenju vozila. Moguć je modus kretanja bez gasa na nizbrdici uz zadržavanje stupanja prijenosa. Funkcija puzanja s integriranim modusom manevriranja omogućava lako kretanje i fino ranžiranje. Osim toga, različiti načini vožnje i dodatne funkcije pojednostavljuju vožnju po snijegu. Posebno je bitno da vozač ima slobodnu desnu ruku za upravljanjem ralice i posipača, što omogućuje PowerShift 3.

Od značajne koristi su blokade diferencijala prednje i stražnje osovine. Uz elektronski kočni sustav ABS i ASR i gotovo neizostavan High Performance Engine Brake, trostupanjsku nehabajuću trajnu kočnicu s do 480 kW snage kočenja, ovisno o snazi motora. Kočni sustav s mogućnošću odabira snage kočenja u tri stupnja smanjuje habanje radne kočnice, istodobno povećavajući sigurnost i kontrolu vozila.

Arocs je vozilo s mnogo detalja, no prije svega je izdržljivo i trajno vozilo. Kamion zimske službe se može po želji konfigurirati, s time da komunalna narančasta boja vjerojatno ostaje po RAL-u.

Saznajte više