Mercedes-Benz

Unimog slavi 75. obljetnicu!

Unimog slavi 75 godina i mi se prisjećamo njegove prve probne vožnje. Davne 1946. godine Heinrich Rößler sjeo je za volan Unimogovog „Prototypea 1“ i isprobao ga na neprohodnim šumskim stazama u blizini Schwäbisch Gmünda. Doduše, tada još uvijek bez vozačke kabine, ali potpuno natovaren drvima. Pojava Unimoga bila je usko povezana s problematičnom situacijom opskrbe njemačkog stanovništva u poslijeratnom razdoblju kada ju je obilježila katastrofalna nestašica hrane. Alberta Friedricha, koji je dugi niz godina vodio razvoj zrakoplovnih motora u Daimler-Benz AG-u, to je navelo na ideju o poljoprivrednom motornom uređaju koji bi mogao povećati produktivnost u poljoprivrednom sektoru.

Friedrich je uspostavio kontakte s tvrtkom Schwäbisch Gmünder Erhard & Söhne, dobavljača Daimler-Benza, gdje je u prosincu 1945. godine počeo raditi u odjelu "L" (poljoprivreda). Za nekoliko tjedana stvoren je cjelokupni novi koncept u kojem je blok za prijenos motora bio smješten s desne strane središta vozila, a što je omogućilo da se potisne cijevi projektiraju pod pravim kutom u odnosu na osovine. Tako se šasija snašla sa samo četiri pogonska zgloba. Genijalan dizajn koji se i danas, 75 godina kasnije, koristi u Unimogu U 4023 / U 5023. U ožujku 1946. godine je Hans Zabel iz Gaggenaua, koji je od početka bio dio projekta, osmislio naziv Unimog (univerzalni motorni uređaj).

1948. godine Unimog je bio senzacionalna inovacija na poljoprivrednom sajmu DLG u Frankfurtu / Majni
1948. godine se Unimog još nije zvao Mercedes-Benz Unimog, već je pripadao tvornici strojeva Boehringer u Göppingenu. Na sajmu Njemačkog poljoprivrednog društva (DLG) 1948. u Frankfurtu na Majni vozilo je postalo manja senzacija. Po prvi put je poljoprivredni traktor imao dva sjedala, utovarni prostor, pogon na sve kotače, opružni ovjes i maks. brzinu od 50 km/h. Uz sve inovacije je četverocilindrični dizelski motor Daimler-Benza sa 25 KS budio povjerenje u novo vozilo. Tvrtka Boehringer odvezla se kući sa 150 narudžbi te je od veljače 1949. izradila više od 600 Unimoga, prije nego što se je 1951. univerzalni motorni uređaj počeo proizvoditi u Gaggenauu, a zatim u Wörthu kao Mercedes-Benz Unimog.
Sa šeširom i u sakou se testira nova nadogradnja za Unimog
Od 1951. godine Unimog je dio portfelja Daimler-Benza. U početku se uglavnom koristio u poljoprivredi, ali je potom osvojio i druge industrije poput građevinske. Razni nadograditelji razvili su široku paletu dodataka. Ovdje je na primjer uređaj za izgradnju cesta tvrtke Alfred Schmidt iz St. Blasiena, danas Aebi-Schmidt.          

Danas je Unimog etablirano vozilo sa izuzetno širokom upotrebom. Jedinstvenim ga čini broj kombinacija s priključcima i nadogradnjama te da uza sve mogućnosti kojima raspolaže, zadrži kompaktnost dimenzija. Svojom varijabilnošću smanjuje broj potrebnih vozila u voznom parku korisnika jer pod jednom registracijskom oznakom i jednim troškom može poslužiti za veliki broj radnji. Kupci Unimoga mogu svoje vozilo povjeriti u tri ovlaštena servisna centra, u Zagrebu, Zadru i Splitu gdje školovani servisni djelatnici kvalitetno i u najbržem mogućem roku obavljaju održavanje ili popravke, a po potrebi je moguć izlazak na teren u sklopu usluge Service 24h.