Mercedes-Benz

60 godina Mercedes-Benz kokpita

Vozačev novi dom

Radno mjesto vozača kamiona poprilično se promijenilo tijekom proteklih desetljeća. To je najuočljivije u obliku instrument ploče i upravljača koji ukazuju na tehnički napredak kojeg je, kako ga stručnjaci nazivaju, Human Machine Interface (HMI) dosegao tijekom zadnjih desetljeća. Cilj stalnog poboljšanja ergonomije, lakoće korištenja te povezivosti, unutar i izvan vozila, upravo ovdje postaje jasan. Obojana limena ploča, veliko i tanko kolo upravljača od bakelita, raznoliko dizajnirani prekidači i neizostavna pepeljara činili su prve kokpite teških Mercedes-Benzovih “kljunaša” koji su se proizvodili od 1958. do u 90-e i svojom trajnošću stekli kultni status.

Kokpit Mercedes-Benza 1924 “Kurzhauber” iz 1972. godine odakle je vozač pratio rad neuništivog "afričkog motora" OM 355. U nastojanju da se stvori veća funkcionalnost i jasnoća nastali su upravljač i instrument ploča tzv lagane klase (LK) s tzv. Trambus kabinom. Ovaj prethodnik Atega proizvodio se od 1984. do 1998.

Na istom tragu je i radno mjesto Mercedes-Benz tegljača 1317 iz 1989., u kojem, tipično za 80. godine dominiraju smeđi tonovi, skroman broj prekidača i kontrolne lampice izdvojene na vrhu instrumentne ploče.

Osjetni pomak u modernizaciji donijela je druga generacija Mercedes-Benz Actrosa, koja se proizvodila od 2003. do 2008.. Upravljač sadrži zračni jastuk, a ergonomija vozačevog radnog mjesta dosegla je novu razinu. Sjedala, upravljač i područje prekidača brojni su elementi za koje je već tada postojala mogućnost individualnog konfiguriranja za vozača. Kokpit gotovo zaokružuje vozača, tako da je veliki broj raznih prekidača uvijek bio na dohvat ruke. I koncept  zaslona doživio je s prvim digitalnim središnjim zaslonom razvitak jer je, primjerice, prikazivao trenutni stupanj prijenosa i status sustava asistencije.

Peta generacija Actrosa 2018. prva na svijetu donosno potpuno digitalizirano radno mjesto, odnosno tzv. Multimedia Cockpit. Dva zaslona visoke razlučivosti zamjenjuju klasičnu ploču s instrumentima. Središnji zaslon ispred vozača nudi mogućnost individualne konfiguracije po želji i prikazuje rad Active Drive Assista i PPC-a. Sekundarni, desni zaslon je osjetljiv na dodir  i moguće ga je koristiti kao pametni telefon. Gumbi za izravno aktiviranje neke funkcije povećavaju funkcionalnost. Multifunkcionalni upravljač, s druge strane, razvio se u jedan pravi upravljački centar. Potpuno redizajnirani Human Machine Interface novog Actrosa uključuje i dva zaslona visoke razlučivosti MirrorCam, smješteni na nosačima krova. Oni ne pokazuju samo prometna zbivanja iza vozila nego pomažu vozaču pretjecati. S posebnim okretnim sekcijama slika i promjenjivim širokokutnim formatima digitalni retrovizori čine vožnju u zavojima te manevre sigurnijima.  Osim toga, multimedijalni kokpit pruža sučelje prema vanjskom svijetu jer aplikacije pomažu vozaču ispuniti zadatke prijevoza.