Mercedes-Benz

125 godina od prvog autobusa s benzinskim motorom

12 . ožujka 1895. tvrtka Benz & Cie. isporučila je prvi motorni autobus koji je na svojoj premijernoj linijskoj vožnji povezao njemačke gradove Siegen, Netphen i Deuz. Time su motori s unutarnjim sagorijevanjem revolucionirali segment kojeg su do tada karakterizirali konjski i parni pogoni. Danas Daimlerove autobuse pokreću i električni pogon ili pogon na gorive ćelije.

Od 2018. godine se u Mercedes-Benzovoj tvornici u Mannheimu proizvodi gradski autobus eCitaro, potpuno električni autobus s baterijama, a od 2022. planira se izvedba koja će koristiti vodik, odnosno gorive ćelije kao range extender. Autobusi s alternativnim pogonima igraju ključnu ulogu u Daimleru koji se nalazi na putu prema CO2-neutralnom putničkom prijevozu. Time se krug zatvara jer je prije 125 godina, 12. ožujka 1895. godine, proizvođač automobila Benz & Cie. Rheinische Gasmotoren Fabrik izradio prvi autobus s benzinskim motorom što je u to vrijeme bio alternativni pogon.

Vozilo je nastalo na bazi modela Landauer, najvećeg automobila kojeg Benz & Cie. nudi na osnovi Benzovih modela s četiri kotača, Victoria i Vis-à-Vis, izrađenih od 1893. godine. Autobus ima ukupno osam sjedala, dok, za usporedbu, moderni zglobni autobus Mercedes-Benz CapaCity L za najtraženije linije u velikim gradovima može primiti do 191 putnika.

Prvi Benzov autobus s motornim pogonom koristila je tvrtka Netphener Omnibus koja ga je od Benz & Cie naručila 19. prosinca 1894. godine i počela ga koristiti 18. ožujka 1895. na relaciji Siegen - Netphen - Deuz. Već 29. ožujka 1895. godine je gradski prijevoznik naručio drugi autobus, dostavljen 26. lipnja 1895. godine. Oba vozila pokreće stražnji, vodoravni jednocilindrični motor sa zapreminom od 2,9 litara. Motor s automatskim usisnim ventilom ima snagu 3,7 kW (5 KS), hladi se isparavanjem, a za paljenje služi električno paljenje visokog napona na baterije.

Ondašnji opis prvog autobusa s motorom na unutarnje sagorijevanje navodi rešetkasti krov za prtljagu, natpis "Siegen - Netphen - Deuz" i numerirana sjedišta u interijeru. U opremi se nalaze i zamjenske gume za stražnje kotače i jedan prednji kotač. Drugo vozilo je slično opremljeno, a između ostalog ima i signalno zvono. Slični Benzovi motorni autobusi bazirani na Landaueru dostavljeni su i u Vegesack (Schild & Cie.) i Nordenham (Johann Janssen). Ostali kupci stigli su iz Tirola i Bitterfelda.

Premijerno prometovanje autobusa s motorom na unutarnje sagorijevanje trajalo je samo do zime 1895/96. Nakon toga promet se zaustavlja, između ostalog i zbog velikih zahtjeva na tehničke mogućnosti vozila tijekom zimskih uvjeta. Međutim, 12. ožujak 1895. godine ipak je prekretnica u povijesti putničkog prijevoza jer taj datum označava početak tehničkih promjena u autobusnom prijevozu: prelazak s konjskih autobusa i parnih motora na motore sa sagorijevanjem. Danas se autobusna industrija ponovno nalazi u transformaciji u smjeru električne vuče.

Motorni autobus na osnovi Benzovog Landauera s osam mjesta nalazi se u Mercedes-Benz muzeju u Stuttgartu. Takvo je vozilo prodano 12. ožujka 1895. godine Netphener Omnibus-Gesellschaft za redovni prijevoz na liniji Siegen - Netphen - Deuz.

Mercedes-Benz O 321 H

Izuzetno uspješna 125-godišnja povijest Mercedes-Benzovih autobusa i njihovi brojni uspjesi započeli su isporukom prvog Benzovog motornog autobusa. Tu spadaju, primjerice, Mercedes-Benz O 321 H, koji se proizvodio od 1954. do 1964. godine, a koji je 2019. proslavio 65. rođendan. Brojni eksponati u Mercedes-Benz muzeju također svjedoče o tom višestrukom razvoju. Posjetitelji muzeja mogu vidjeti autentičnu rekonstrukciju benzinskog autobusa Benz u kojem su korišteni povijesni originalni dijelovi.