Mercedes-Benz

125 godina kamiona, 25 godina Actrosa

Davne 1896. Gottlieb Daimler predstavio je prvi motorni kamion na svijetu. Prvi primjerak prodan je British Motor Syndicate-u u Londonu. Točno 125 godina kasnije vrijedan teret je stigao iz Stuttgarta u London.

Aktualni Mercedes-Benz Actros transportira dva povijesna kamiona i s vlastitom ovogodišnjom 25. obljetnicom prenosi akumulirano naslijeđe od 275 godina povijesti gospodarskih vozila. Povod Road showu tvrtke Mercedes-Benz Trucks je 125. godišnjica kamiona i 25. obljetnica Actrosa. Na poluprikolici se našla vjerna replika prvog Daimlerovog kamiona iz 1896. godine koji je izgledao kao kočija s motorom i bez vučne rude. Replika prvog kamiona izrađena 1990. koštala je oko 100.000 njemačkih maraka.

Dvocilindrični stražnji motor s četiri konjske snage i zapremine 1,06 litara iz 1896. godine, poznat kao "Phoenix", preuzet je iz osobnog automobila. Daimler ga je vješto kombinirao s remenskim pogonom na stražnjoj osovini. Ugrađene su i zavojne opruge koje su držale vibracije podalje od osjetljivog motora. Naime, vozilo se kotrljalo na „gumama“ od željeza. Kod drugog povijesnog kamiona radi se o originalu nekoć smještenom u dresdenskom transportnom muzeju. Godine 1898. Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach premjestili su dvocilindrični motor Phoenix, koji je prethodno bio smješten na stražnjoj strani vozila i imao šest konjskih snaga, ispod vozačevog sjedala, a četverostupanjski remenski mjenjač također se pomaknuo prema naprijed.

No i ovo je rješenje ostavilo nekoliko želja neispunjene. Iste godine, kamion je konačno dobio konstrukcijska načela koja su se zadržala u modernim kamionima do danas i trebala su otvoriti put ka sve većim performansama i nosivosti. Motor se sada nalazio skroz sprijeda, bio je smješten ispred prednje osovine i prenio svojih deset konjskih snaga na unutarnje prstenaste zupčanike stražnjih kotača putem četvero stupanjskog mjenjača, dugačke osovine i zupčanika. Actros za prijevoz povijesnih kamiona započeo je svoje putovanje, baš kao i njegov povijesni prethodnik, od Stuttgart Bad Cannstatta do Londona.