Mercedes-Benz

S punim baterijama spreman za budućnost:

Mercedes-Benz Trucks na sajmu IAA Transportation 2022. u Hannoveru prvi put predstavlja eActros LongHaul za transportni promet

· „Konceptni prototip” modela eActros LongHaul nagovještava dizajn vozila čija se serijska proizvodnja planira za 2024. godinu.

· S punom baterijom eActros LongHaul imat će na raspolaganju doseg od gotovo 500 kilometara.

· Zahvaljujući megavatnom sustavu punjenja, baterije će se s 20 na 80 posto moći napuniti za manje od 30 minuta.

· Tehnologija baterija s litij-željezo-fosfatnim ćelijama (LFP) jamči dug vijek trajanja i još bolje iskoristivu energiju.

· Mercedes-Benz Trucks nudi svojim kupcima sveobuhvatno prijevozničko rješenje koje uključuje tehnologiju vozila, savjetovanje, infrastrukturu za punjenje i usluge krojene po mjeri.

· Karin Rådström, predsjednica Uprave odjela Mercedes-Benz Trucks: „Neprestano povećavamo ponudu teretnih vozila s električnim baterijama. Pritom nam je u prvom planu očita korist za naše kupce. Konstrukcija vozila od samog je početka usmjerena na elektromobilnost čime se omogućavaju bolji doživljaj u vožnji te veća energetska učinkovitost i dugovječnost.”

Stuttgart/Hannover – Kad govorimo o korisnoj nosivosti, udaljenosti i dionicama ceste, transportni promet teških tereta najzahtjevniji je segment u cestovnom prijevozu robe. Istodobno ovdje postoje ogromni potencijali za smanjenje emisija CO2. Nakon što je 2021. godine na tržište lansirao eActros za teški distribucijski promet, Mercedes-Benz Trucks sad i u segmentu transportnog prometa teških tereta s električnim baterijama prelazi na sljedeći stupanj te na sajmu IAA Transportation 2022. u Hannoveru prvi put predstavlja eActros LongHaul najavljen još 2020. Zahvaljujući jasnim konturama i traci LED svjetlosnih dioda u prednjem dijelu, ovaj kamion nagovještava dizajn serijskog vozila. Prvi prototipovi već prolaze intenzivna ispitivanja i još će se ove godine testirati na javnim cestama. Sljedeće će godine predserijske prototipove dobiti različiti kupci kako bi ih testirali.

Karin Rådström, predsjednica Uprave odjela Mercedes-Benz Trucks: „Neprestano povećavamo ponudu teretnih vozila s električnim baterijama. Pritom nam je u prvom planu očita korist za naše kupce. Konstrukcija vozila od samog je početka usmjerena na elektromobilnost čime se omogućavaju bolji doživljaj u vožnji te veća energetska učinkovitost i dugovječnost.”

Prednosti modela Mercedes-Benz eActros LongHaul

Mercedes-Benz Trucks objavio je još podataka o serijskom modelu eActros LongHaul. Tako tri paketa baterija osiguravaju instalirani ukupni kapacitet veći od 600 kWh, a dva elektromotora, koji su sastavni dio nove električne osovine, generiraju trajnu snagu od 400 kW kao i vršnu snagu veću od 600 kW. Osim tegljača, Mercedes-Benz Trucks će od trenutka lansiranja na tržište dodatno proizvoditi i varijante modela eActros LongHaul s podvozjem za sandučare. Zahvaljujući tome, kupcima se nude brojne dodatne mogućnosti primjene u potpuno električnom prijevozu. Razvojni inženjeri odjela Mercedes-Benz Trucks konstruiraju eActros LongHaul u skladu s istim zahtjevima po pitanju izdržljivosti vozila i komponenti kakve ispunjava istovrsni konvencionalni Actros za teški transportni promet. To znači 1,2 milijuna prijeđenih kilometara u deset godina korištenja.      
eActros LongHaul bit će prvo potpuno električno serijsko vozilo koje Mercedes-Benz Trucks u cijelosti montira na proizvodnoj traci koja već postoji u pogonu za proizvodnju teretnih vozila u Wörthu. Tu se također ubrajaju ugradnja svih električnih komponenti i pokretanje vozila na kraju trake. Time se omogućava veliki kapacitet proizvodnje i paralelna izrada konvencionalnih i potpuno električnih teretnih vozila na istoj proizvodnoj traci. Kad je riječ o modelima eActros 300/400 i eEconic, na primjer, elektrifikacija se zasad odvija u okviru odvojenog postupka u Future Truck Centru u Wörthu.

U modelu eActros LongHaul primjenjuje se tehnologija baterija s litij-željezo-fosfatnim ćelijama (LFP). One se odlikuju prije svega dugim vijekom trajanja i većim stupnjem iskorištavanja energije. Baterije modela eActros LongHaul mogu se serijski napuniti s 20 na 80 posto na stanici za punjenje snage otprilike jednog megavata za manje od 30 minuta. Središte koncepta koji nudi Mercedes-Benz Trucks za transportni promet s električnim baterijama jest kupcima ponuditi sveobuhvatno prijevozničko rješenje koje uključuje tehnologiju vozila, savjetovanje, infrastrukturu za punjenje i usluge. eActros LongHaul ima za cilj postati pravi izbor za kupce kojima su važni profitabilnost, održivost i pouzdanost. Prvi prototipovi već prolaze intenzivna ispitivanja, a eActros LongHaul još će ove godine biti testiran na javnim cestama. Sljedeće će godine predserijske prototipove dobiti i kupci kako bi ih testirali.

Električna prikolica omogućava još veći doseg

Elektrificirana poluprikolica može znatno povećati doseg električnog teretnog vozila. Tako je, na primjer, tehnološko poduzeće Trailer Dynamics u suradnji s proizvođačem poluprikolica Krone razvilo „e-prikolicu”. Ključni element predstavlja u poluprikolicu ugrađena električna osovina s baterijama koje dodatnom snagom daju podršku vučnom vozilu. Ovisno o kapacitetu baterije električne prikolice, u serijskoj varijanti modela eActros LongHaul s jednim je punjenjem baterije moguće ostvariti doseg veći od 800 kilometara.

Suradnja s partnerima po pitanju infrastrukture za punjenje

Kad je riječ o punjenju vozila za transportni promet na javnim stanicama, Daimler Truck, TRATON GROUP i Volvo Group u srpnju su osnovali poduzeće zajedničkog pothvata. Njime se u Europi planira izgradnja i puštanje u rad javne mreže stanica za visokoučinkovito punjenje teških teretnih vozila za transportni promet i izletničkih autobusa s električnim baterijama. Mreža stanica za punjenje u vlasništvu ove tri kompanije bila bi na raspolaganju svim upraviteljima flota u Europi neovisno o marki vozila. Kad je riječ o punjenju u garaži, Mercedes-Benz Trucks surađuje s kompanijama Siemens Smart Infrastructure i ENGIE.

Osim toga, Daimler Truck dio je projekta „Visokoučinkovito punjenje u transportnom prometu teretnih vozila” (HoLa). Cilj projekta pod pokroviteljstvom njemačkog Udruženja automobilske industrije jest planiranje, izgradnja i puštanje u rad odabrane visokoučinkovite infrastrukture za punjenje teretnih vozila za transportni promet s električnim baterijama. Cilj je na četiri lokacije u Njemačkoj izgraditi po dva visokoučinkovita mjesta s megavatnim sustavom punjenja (Megawatt Charging System, MCS) i testirati ih u praksi. U projektu sudjeluju i drugi konzorcijski partneri iz područja industrije i razvoja.

 

Stručno savjetovanje za e-mobilnost po mjeri

Budući da e-mobilnost predstavlja više od nove vrste pogona, Mercedes-Benz Trucks će eActros LongHaul, baš kao i svoja postojeća električna teretna vozila, također integrirati u cjelokupni ekosustav koji obuhvaća i ponude savjetovanja za učinkovito korištenje vozila i optimiranje ukupnog troška vlasništva. Tako se, na primjer, na temelju postojećih dionica izračunava najrealističniji i najpouzdaniji način korištenja električnih teretnih vozila za pojedinog kupca kako bi se utvrdile rute kojima električno teretno vozilo može voziti. Osim elektrifikacije garaže, sastavni dio takozvanog eSavjetovanja – ovisno o želji kupca – su i sva pitanja povezana s projektiranjem, načinima podnošenja zahtjeva i provedbom potrebne infrastrukture za punjenje kao i spajanje na mrežu. Dakle, sveobuhvatno prijevozničko rješenje koje se sastoji od tehnologije vozila, savjetovanja, infrastrukture za punjenje i usluga krojenih po mjeri.